Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nadzorni odbor Jadroplova preuzela šefica računovodstva, Ministarstvo mora ne vidi problem

Nadzorni odbor Jadroplova preuzela šefica računovodstva, Ministarstvo mora ne vidi problem

Vesni Gudelj je Uprava društva povjerila unutarnju reviziju poslovanja

Doista specifična situacija nastala je u Jadroplovu, splitskom brodaru u kojem država ima 70 posto udjela. Nadzorni odbor najprije je u ožujku prošle godine napustio član Zoran Miletić, a potom, tri mjeseca kasnije i predsjednik Paško Karlo

Unatoč priličnom vremenskom odmaku, država nije imenovala nove članove Nadzornog odbora Jadroplova, a tri preostala člana koncem prošle godine dogovorili su se da će nova predsjednica biti Vesna Gudelj, voditeljica računovodstva Jadroplova koju je u NO izabralo Radničko vijeće. 

To da je Nadzorni odbor preuzela šefica računovodstva Jadroplova, kojoj je k tome i Uprava društva povjerila unutarnju reviziju poslovanja, ne predstavlja ni najmanji problem Ministarstvu mora Olega Butkovića. Pitali smo i kada misle dopuniti ispražnjena mjesta u Nadzornom odboru. Nismo dobili konkretan odgovor. 

'Možemo vas izvijestiti kako je gospođa Gudelj izabrana od strane Radničkog vijeća društva te u tom svojstvu legitimno obnaša dužnost predsjednice Nadzornog odbora. Ministarstvo će u narednom razdoblju imenovati nove članove Nadzornog odbora budući da trenutnim članovima istječu mandati', glasi odgovor Ministarstva mora. 

Dobro je. Nema žurbe. Nije problem što ista osoba sastavlja financijska izvješća i potom ih kontrolira na Nadzornom odboru. Državi nije problem ni što aktualna Uprava od 2011. bilježi katastrofalne poslovne rezultate. U Jadroplov, društvo kojem se temeljni kapital rasplinuo za pokriće gubitaka većih od pola milijarde kuna, namjerava usuti još novca. 

'Na prijedlog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na 204. sjednici održanoj 30. siječnja 2020. Vlada RH dala je suglasnost društvu Jadroplov za kreditno zaduženje kod Hrvatske obnove za obnovu i razvitak u iznosu od 55 milijuna kuna u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. – 2019. Ovo zaduženje omogućit će društvu značajno refinanciranje financijskih kreditnih obveza, a time i financijsku stabilizaciju koja bi omogućila redovno otplaćivanje postojećim kreditnim vjerovnicima te ostalih obveza prema dobavljačima, kao i podmirenje plaća pomoraca, a sve zbog duže ročnosti otplate kredita i smanjene kamate', otkrivaju u Ministarstvu mora. 

Vaša reakcija na temu