Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nagrađeni najbolji radovi EDIT CodeSchool programiranja i prezentirani macroTouch i SortIT kao budući potencijalni start-upovi

Nagrađeni najbolji radovi EDIT CodeSchool programiranja i prezentirani macroTouch i SortIT kao budući potencijalni start-upovi

Najmasovnija besplatna škola programiranja u Hrvatskoj drugu godinu za redom okupila je 400 učenika viših razreda osnovnih i srednjih škola iz Imotskog, Makarske, Trogira, Sinja, Kaštela, Solina, Omiša, Supetra i Splita

EasyLife, E-antikvarijat, Delicioso, Eko Dalmatinac danas su samo nazivi nekih od nagrađenih projekata polaznika Škole programiranja EDIT CodeSchool, a već sutra o njima možemo gledati, čitati i slušati kao uspješnim start-upovima, tvrtkama koje realiziraju razvojne projekte, otvaraju nova radna mjesta i Splitsko-dalmatinsku županiju pozicioniraju kao najnapredniju županiju u području ICT-a.

EDIT CodeSchool, kao najmasovnija u Hrvatskoj besplatna škola programiranja koja se organizira u sklopu projekta ICT županija, drugu godinu za redom okupila je 400 učenika viših razreda osnovnih i srednjih škola iz Imotskog, Makarske, Trogira, Sinja, Kaštela, Solina, Omiša, Supetra i Splita koji su radili projekte na temu Moja eko županija. Završna svečanost s uručenjem nagrada najboljim radovima u tri kategorije, održana je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.


U kategoriji naprednih radova srednjih škola, simbolične nagrade u vidu informatičke opreme, osvojili su projekti EasyLife (autori: Helena Elez, Ivana Kristić i Matea Šarić), E-antikvarijat (autor: Ante Prolić, Ivana Medić i Ivana Govorušić) i Delicioso (autori: Ivan Para i Laura Rebić). Nagrađeni u kategoriji osnovnog tečaja za srednje škole su projekt Ekologija WEB i Projekt dobri dviju grupa autora iz Prirodoslovne škole Split te projekt Eko Dalmatinac grupe autora iz III. gimnazije Split i projekt Mateo autora Matea Stupala, polaznika gimnazije Dinka Šimunovića iz Sinja.

Helena Elez, suautorica projekta EasyLife koji je osvojio prvo mjesto među naprednijim srednjoškolskim radovima, učenica je 3. gimnazije iz Splita i školu programiranja pohađala je i prošle godine kada je s kolegama iz škole izradila aplikaciju za bolje snalaženje studenata pri odabiru fakulteta i uvjeta studiranja.

- Ove godine radili smo EasyLife je aplikaciju kojom se korisniku putem osobnih podataka koje je prethodno unio u Google FireBase i vremena vježbanja, izračunava potrošnja kalorija uz mogućnost pretrage recepata za zdravu prehranu. Putem aplikacijom također može pratiti i svoje raspoloženje tijekom dana i imati uvid u svoju 'to do' listu za određeni dan. Pri izradi aplikacije koristili smo HTML, CSS framework, Javascript, Google FireBase - pojasnila je Elez dodajući kako aplikacija pruža i niz mogućnosti za dopunu novim funkcijama.

U kategoriji naprednih radova osnovnih škola, nagrađen je rad grupe autora iz OŠ Žnjan-Pazdrigrad iz Splita, dok su u kategoriji osnovnog tečaja za osnovce nagrađeni radovi učenika iz OŠ Majstora Radovana (Trogir), OŠ Vjekoslava Paraća (Solin)/OŠ Pojišan (Split), OŠ Josip Pupačić (Omiš) i OŠ Žnjan-Pazdrigrad (Split).

Tibor Martinovć, učenik OŠ Majstora Radovana iz Trogira, ponosan je na osvojeno prvo mjesto među osnovnoškolcima (osnovni tečaj), tim prije, što je prošle godine bio u timu koji je osvojio drugo mjesto.

- Napravili smo stranicu o razvrstavanju otpada i povezali je sa stranicama o biljkama i životinjama koje imaju status zaštićenih vrsta. Sve smo radili kroz igru i priču i bilo nam je jako zabavno, kazao je Martinović. 

I njegov kolega Lovre Lovrić se kroz sudjelovanje u EDIT CodeSchool školi programiranja dobro zabavio, ali i svladao novo gradivo u području koje mu je izuzetno zanimljivo i za koje drži da će mu puno koristiti u daljnjem obrazovanju. 

Nagrade najboljima uručio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. I on je impresioniran kreativnim, nadarenim i inovativnim učeničkim radovima.

- Ove godine preko je 400 djece sudjelovalo u natjecanju na temu Moja eko-županija, što predstavlja simbiozu budućnosti i razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Projekt eko-županije objedinjava zaštitu okoliša, održivi razvoj i najnovije, suvremene tehnologije. Tek s vremenskim odmakom, čovjek vidi koliki uspjeh su postigli. Prva generacija polaznika EDIT škole programiranja, odnosno oni koji su nagrađeni, danas 'haraju' hrvatskom i gdje god se pojave, osvajaju gotovo sve prve nagrade. To nam dokazuje da smo na pravom putu - istaknuo je župan Boban.

Voditelj projekta ICT županija Damir Brčić izrazio je zadovoljstvo što je nakon četiri i pol mjeseca došao trenutak prezentacije rezultata i dodjele nagrada najboljima.

- To je najveća vrijednost. To znači 400 novih programera, djece koja već sada znaju složiti web stranicu, a neka od njih i vrlo napredne aplikacije. To treba našoj županiji, to je nova radna snaga koja će pokretati startup-e, otvarati nova radna mjesta i jačati tvrtke - poručio je Brčić.

Na završnoj svečanosti svečanosti Škole programiranja EDIT CodeSchool, predstavljeni su nagrađeni inovativni projekti s prošlogodišnje škole: macroTouch uređaj, trenutno u finalu natjecanja Inova-mladi 2019 te pametna kanta s prepoznavanjem i sortiranjem otpada - SortIT, koja je osvojila 1. nagradu na natječaju 'Ideja godine 2019' u Zagrebu u konkurenciji preko 60 prijavljenih radova iz cijele Hrvatske. Projekti su to s velikim razvojnim potencijalom koji su privukli interes lokalne IT zajednice, a i šire i koji će zasigurno pronaći svoj put do ciljanog tržišta.

Uz to, predstavljen i projekt e-PrirodoslovnaZbirka koji će se implementirati u III. gimnaziji kao dio oficijelnog školskog projekta Spoznaj bioraznolikost i koji pokazuje svrhu i smisao EDIT-a, a to je da kroz vrlo konkretan tečaj i program djeca nauče praktična i primjenjiva znanja i vještine, što je podloga za daljnji ulazak u svijet IT sektora. Inače, projekt EDIT dio je projekta Splitsko-dalmatinske županije ICT županija (www.ictzupanija.hr) koji za cilj ima strateški razvoj ICT sektora na županijskom području. 

O radovima EDIT CodeSchool više se može pročitati na poveznicama: http://edit.trema.hr/ i http://helios.com.hr/edit/2019/.

Vaša reakcija na temu