Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Najava iseljavanja štandova iz Dioklecijanovih podruma izazvala veliku raspravu: 'Pogodujete samo sebi i vodičima u stranci, ne vidite širu sliku'

Najava iseljavanja štandova iz Dioklecijanovih podruma izazvala veliku raspravu: 'Pogodujete samo sebi i vodičima u stranci, ne vidite širu sliku'

'Pedesetak obitelji će ostati bez prihoda'

Antej Jelenić, splitski umjetnik koji se svojedobno borio za prostor s bivšim hajdukovcem Darkom Miladinom, komentirao je objavu Bojana Ivoševića u kojoj je najavio iseljavanje štandova iz Dioklecijanovih podruma.

'Jedan potpuno neljudski postupak. Najmanje pedeset obitelji se na taj način obavještava da će za dva, tri mjeseca ostati bez prihoda. Neki od nas su u podrumima 40 godina. Konkretno mi na svome štandu imamo autentičan, ručno izrađen nakit i slike iz suvremene umjetnosti. Takvih ima barem šest, sedam štandova, koliko je meni poznato. Ima dosta suvenira i jeftine robe prvenstveno zbog toga što vi niste bili sposobni dvije godine postaviti nove kriterije tako da si upravo ti Bojane zaslužan što su dolje suveniri. Ne znam je li ostalima koji ovo podržavaju jasno da podrumi više neće biti dostupni građanima i da se namjerava zatvoriti javni prolaz da bi grad u miru mogao ubirati novac od ulaznica i da bi vodiči, kojih ima priličan broj u stranci Centar, također mogli neometano voditi još veća krda turista i zarađivati. Dakle, da bi ušli u podrume, dragi moji sugrađani, sada ćete morati platiti oko 15 eura, a zatvaranjem prolaza nastat će još veći čepovi u samoj jezgri. Bilo bi u najmanju ruku ljudski dati jedan period od barem godinu dana da se mi koji živimo od svojih radova možemo pripremiti i pronaći alternativu', napisao je Jelenić.

'Bog ti da zdravlja ne kukaj, samo provodimo vrlo jasne smjernice konzervatora i osiguravamo normalan protok ljudi kroz podrume. Radnika fali i radnici će se snaći, a vama ovo nije jedino prodajno mjesto već ispostava vaših drugih trgovina. Probaj sagledati malo širu sliku od toga koliko ćeš nakita i suvenira prodati. A prodat ćeš ih s i bez štanda jer ne radite samo na toj lokaciji', odgovorio mu je splitski dogradonačelnik.

'Meni je ovo jedino prodajno mjesto. Nešto si pobrkao. To što moj brat ima svoj dućan na drugoj lokaciji nema nikakve veze sa mnom niti mi on poklanja novac. Dobio sam kćer prije pola godine, a ovo mi je poklon od vaše zbunjene vlasti. Podijeli da vidimo te konzervatorske smjernice. Protok je normalan kroz podrume, ovim se neće proširit ulaz i izlaz. Pogodujete samo sebi i vodičima u stranci, ali ne vidite širu sliku. U podrumima se može prezentirat vrhunska umjetnost lokalnih umjetnika i na taj način promijenit prevladavajuću sliku partijanerskog grada, ali vama te stvari nisu jasne. Ovako zatvarate jedan dio grada ekskluzivno za turiste i umrtvljujete ga. Nemoj se izvlačit na konzervatore', dodao je umjetnik.

Vaša reakcija na temu