Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NAJAVA IZ BANOVINE: Novi vrtići bit će zelene oaze sretnog odrastanja splitskih mališana

NAJAVA IZ BANOVINE: Novi vrtići bit će zelene oaze sretnog odrastanja splitskih mališana

Gradit će se dva nova objekta, a jedan će se rekonstruirati

Postupak nabave za izradu natječajnih programa i provedbu arhitektonskih natječaja za tri gradska dječja vrtića, a koji se realiziraju u suradnji Grada Splita i Društva arhitekata Split, završen je prije dva tjedna, dok je izrada natječajnih programa u završnoj fazi. Prema prioritetnom planu ove gradske uprave, novi vrtići niknut će na Kili i Pujankama, dok je za DV Rusulicu na Lokvama planirana rekonstrukcija postojećeg objekta, poručuju iz Banovine.

- Opći cilj planiranih natječaja je dobiti suvremena rješenja koja će biti ekonomična i održiva u izvedbi i održavanju. Tako će se izgradnja i uređenje pojedinog dječjeg vrtića temeljiti na analizi prostornih mogućnosti, ali i prostornih ograničenja pojedine lokacije, s ciljem da se određena lokacija unaprijedi i uklopi u širi urbani kontekst, uz poštivanje postojećeg prirodnog i krajobraznog ambijenta. Također, natječajnim rješenjem namjera je omogućiti održivu komunikaciju unutar šireg obuhvata - stoji u priopćenju iz Banovine.

Pojašnjavaju dalje kako je specifični cilj natječaja odabir kvalitetnih oblikovnih, funkcionalnih i ekonomičnih arhitektonskih rješenja koja će biti podloga za izradu glavnih projekata za ishođenje građevinskih dozvola. Jedan od kriterija valoriziranja pristiglih radova, dodaju, bit će i ekološka komponenta projekta, energetska učinkovitost i ušteda energije, odnosno učinkovitost resursa kroz projektno rješenje. 

- U tom duhu, a s obzirom na to da je vanjski prostor predškolskih ustanova posebno važan, dodatno će se valorizirati krajobrazna komponentna u integralnom pristupu oblikovanja okoliša koji će postati dio mreže zelene infrastrukture. Podsjećamo kako je planirani rok za provedbu natječaja 4 mjeseca, nakon čega bi se pristupilo izradi projektne dokumentacije, ishođenju dozvola za gradnju i samoj izgradnji suvremenih vrtića, po mjeri splitskih mališana i u skladu s najvišim standardima ekološke i energetske održivosti - zaključuju iz Grada.

Vaša reakcija na temu