Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Najbolji plakati učenika iz Hrvatske o klimi na izložbi koju je izradio Švedski institut

Najbolji plakati učenika iz Hrvatske o klimi na izložbi koju je izradio Švedski institut

Bit će postavljena u Europskom tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 5. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu

Više od 150 učenika iz hrvatskih srednjih i osnovnih škola sudjelovalo je u ovogodišnjem izdanju projekta 'Prva Generacija - Globalni ciljevi održivog razvoja (COR/SDG) i moj grad/škola', koji u Hrvatskoj provode veleposlanstvo Švedske i organizacije civilnog društva WWF Adria, Terra Hub Hrvatska i ODRAZ. 

Zadatak je bio izraditi plakat koji se odnosi na jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja i izravno ili neizravno se dotiče klime i klimatskih promjena. Prijaviti su se mogli učenici svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, a pet najboljih plakata izradili su timovi iz: Srednje škole Hvar (Gabrijela Jurić, Stella Miša), Srednje škole Antuna Matijaševića Karameno iz Visa (Tamara Bajsić, Dina Vojković), Prve ekonomske škole iz Zagreba (Dora Celić, Andrea Vrhovac, Ivan Pišković, Marko Andrić, Luka Cikoja), Škole za medicinske sestre Vrapče (Gabrijela Ambruš, Paula Roher) i Osnovne škole Đuro Ester iz Koprivnice (Adrian Hlebar, Sara Višak, Emil Kukec, Ana Marija Buhić, Nadja Jandrašec)

Njihovi plakati o važnosti i utjecaju klime bit će dio završne izložbe 'Prva Generacija i Agenda 2030' koju je izradio Švedski Institut, a koja će biti postavljena u Europskom tjednu održivog razvoja od 30. svibnja do 5. lipnja u Studentskom centru u Zagrebu. Na dan otvorenja izložbe, u četvrtak, 30. svibnja, od 10.30 do 12 sati održat će se panel 'Suradnja s mladima za ostvarenje Agende 2030' u Stablu znanja Studentskog centra u kojoj će sudjelovati mr.sc. Roman Ozimec, Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, Dunja Mazzocco Drvar, meteorologinja RTL Hrvatska, Hrvoje Dragušica, voditelj održivog razvoja IKEA Hrvatska, dr.sc.Deni Porej, WWF Adria, Laura Skala, pokretačica SS4C Zagreb te mladi koji su pobijedili na natječaju. 

Panel će moderirati Petra Ledinek iz Fox Networks Group Hrvatska i voditeljica projekta 'Planet ili plastika' National Geographic-a.

U sklopu projekta će također u četvrtak u Kinoteci (Kordunska 1, Zagreb) u 17.30 sati biti prikazan dokumentarni film 'Prije potopa' koji govori o klimatskim promjenama, a čiji su producenti dobitnik Oscara, filmaš Fisher Stevens i dobitnik Oscara, glumac, ekološki aktivist i UN-ov glasnik mira, Leonardo DiCaprio, a izvršni producent je Martin Scorsese. Film donosi informativan i zanimljiv prikaz o tome kako društvo može spriječiti nestanak ugroženih vrsta, ekosustava i autohtonih zajednica diljem svijeta. Ulaz za sve građane je besplatan.

Projekt 'Prva Generacija' rezultat je inicijative koju je 2016. godine pokrenula vlada Švedske, a kojoj je cilj podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. godine. 

- Čestitam pobjednicima i profesorima mentorima. Iznimno smo sretni da se u tri godine u Hrvatskoj inicijativi odazvalo više od 100 škola i oko 400 učenika. To pokazuje da su mladi zainteresirani za Ciljeve održivog razvoja za čije je ostvarenje ključna suradnja između svih relevantnih aktera što svakako uključuje mlade - kazala je Diana Helen Madunic, veleposlanica Švedske. 

Vaša reakcija na temu