Najviše beba u prva tri mjeseca ove godine rođeno je Splitsko-dalmatinskoj županiji

Najviše beba u prva tri mjeseca ove godine rođeno je Splitsko-dalmatinskoj županiji

Blaženko Boban ističe kako mu je u interesu zaustavljanje iseljavanja iz Zagore i otoka

Ministarstvo uprave objavilo je podatke o broju rođenih po županijama u prva tri mjeseca ove godine. Rođeno je 9026 djece, a ne uzimajući u obzir Grad Zagreb, najviše ih je (1127) rođeno u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Župan Blaženko Boban poručuje kako je vrlo bitno da se lokalna samouprava što više uključi u rješavanje ovog problema umjesto da se čeka da država sve riješi.

- Demografska obnova uključuje s jedne strane razvoj poduzetništva, kako bi povećali zapošljavanje, a s druga strane niz mjera kao što su besplatni udžbenici, sufinanciranje produženog rada vrtića, stipendiranje studenata, naknada za novorođenčad, itd... Mi smo ove godine uveli naknade za bebe, i pri tome smo vodili računa da većinu sredstva dobiju roditelji iz siromašnih i slabije naseljenih područja jer nam je u interesu zaustavljanje iseljavanje iz naše Zagore i s naših otoka. U interesu nam je ravnomjeran razvoj cijele županije, a ne samo njezinog centra - kaže Boban.

Osim toga, Splitsko-dalmatinska županija dijeli i preko 100 stipendija za obitelji s pet i više djece.

- U pripremi imamo niz mjera na kojima još uvijek radimo, a koje će dodatno potaknuti ostanak naših ljudi u svojim mjestima i povećati natalitet. Mislim da je lokalna i regionalna samouprava jako bitna u ovom velikom i odgovornom zadatku, a ne samo država, i zato ne treba samo kukati i kritizirati državu. Puno toga se i nas pita - tvrdi Boban i naglašava kako se u prvom tromjesečju ove godine u županiji rodilo 88 djece više nego lani, što mu ulijeva nadu da bi se negativni trendovi mogli zaustaviti.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14