Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nansi Ivanišević: Gradske stanove dati u 15-godišnji najam mladim obiteljima
Ključna pitanja za Split Piše: Dalmatinski portal

Nansi Ivanišević: Gradske stanove dati u 15-godišnji najam mladim obiteljima

Kao građanka bih podržala ideje po kojima bi se u svakoj novosagrađenoj zgradi dio komunalnih doprinosa zamijenio za kupovinu gradskih stanova

Cijela Hrvatska ima veliki problem statičnosti stanovništva i navike da mladi ostaju u roditeljskom domu znatno duže od svjetskih prosjeka, kako zbog nemogućnosti pristojnog prihoda od svog rada, tako i bojazni napuštanja sigurnosti doma. Posebna priča je naš tradicionalni stav o potrebi posjedovanja nekretnine, koji je pak umnogome uvjetovan i loše riješen uvjetima podstanarstva, koje mora biti ključno rješenje za mlade. Omogućimo li mladima pravo na rad i zaradu, te potaknemo li najmodavce na pošten i dugoročan odnos prema domaćim, pogotovo mladim najmoprimcima, riješit ćemo problem vrlo brzo pa čak i bez dizalica. Stanovi ne smiju prazni čekati turističku sezonu, kamoli tjerati domaće ljude 1. lipnja na ulicu - smatra Nansi Ivanišević, gradonačelnička kandidatkinja Domovinskog pokreta.

Još je rekla:

- Kao i sve ostalo, i ovdje se radi o paketu mjera kojim bi gradska uprava trebala dočekati izabranog gradonačelnika i u mom mandatu će takav pristup biti temeljni dio načina rada. Da su dosadašnje uprave Grada novcem iz blagajne sufinancirale gradnju stanova za najam mladim ljudima i obiteljima, umjesto lickanja 400 metara Rive s lijeve i desne strane, da nisu potrošile novac koji je bio namijenjen rješavanju pitanja zaštićenih stanara, da su razmišljali o problemima sugrađana, situacija bi danas bila drukčija.

Stručne službe moraju organizirati susrete s vodećim ekonomistima, arhitektima i urbanistima i dati prijedloge, no kao građanka bih podržala ideje po kojima bi se u svakoj novosagrađenoj zgradi dio komunalnih doprinosa zamijenio za kupovinu gradskih stanova i davanje u petnaestogodišnji najam mladim obiteljima, nakon čega bi stan bio otplaćen s dodanom vrijednošću, a  Grad ulagao u nove. Dodatne lokacije za gradnju potpuno novih objekata treba tražiti u okolici Splita, uz uvjet da se osposobi javno prijevoznička, cestovna i biciklistička infrastruktura za brzi prijevoz i komunikaciju. U kontekstu promišljanja ravnomjernog socijalnog i infrastrukturnog razvoja grada čini mi se vrlo zanimljivom i ideja o urbanističkim bonusima za investitore koji bi za iznose tog bonusa pridonijeli poticajnoj stanogradnji na dobivenim lokacijama.

Za razmišljanje svima nama, i ovdje dajem podršku mladima da privremeno borave u inozemstvu i vrate se u Hrvatsku i Split s idejama, znanjima, tehnologijama, poslovima, razvijenom građanskom sviješću kao i onom o vlastitoj ulozi u izgradnji kulture življenja... I njima treba pomoći kroz subvencioniranje često vrlo skupih stanovanja tijekom studiranja ili različitih specijalizacija. 

I to je dio paketa 'stanovanja mladih', koji bi i nakon mladosti trebali poželjeti živjeti u - gradu u kojem se ostaje.

Vaša reakcija na temu