NAPAD NA SRBE U SUPETRU Podignuta optužnica, za okrivljene se traže zatvorske kazne

NAPAD NA SRBE U SUPETRU Podignuta optužnica, za okrivljene se traže zatvorske kazne

Trojicu terete za nasilničko ponašanje, prvookrivljenog i za tešku tjelesnu ozljedu

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 22-godišnjeg bračkog vatrogasca Vilija Martinića i još dvojice 19-godišnjaka zbog napada na grupu sezonaca u Supetru. Dvojica među njima su bili Srbi iz Vukovara. Optuženike terete za četiri kaznena djela nasilničkog ponašanja, Martinića još i za kazneno djelo teške tjelesne ozljede. 

U optužnici se navodi da su 9. lipnja oko 4 sata u Supetru u Ulici Hrvatskih velikana 1 kod trgovine Tommy zajedno i dogovorno s drugim za sada nepoznatim osobama, nakon što su čuli kako netko u grupi koja je tuda prolazila priča na srpskom jeziku, zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti pristupili te im se obratili na naročito drzak i nepristojan način vičući: 'Tko je od vas Srbin, tko je Srbin?!'

U cilju da ih dovedu u ponižavajući položaj fizički su nasrnuli na njih i počeli ih udarati rukama i nogama po tijelu uslijed čega je A. V. zadobio hematome na vratu i ramenu te ogrebotine na oba lakta i koljena, S. D. kontuziju lijevog oka, M. B. kontuziju na čelu, hematome na bradi i leđima te slabinama, a M. Š. frakturu četvrte metakarpalne kosti. 

Prvookrivljeni Martinić je pod utjecajem alkohola i više vrsta droga, u nakani da ga teško tjelesno ozlijedi, udario šakom u nos Tomislava Domančića, koji je stao u obranu napadnutih. Domančić je zadobio višestruki prijelom nosne kosti s manjim pomakom, što je ozljeda teške naravi. 

Pio cijeli dan pa nasrnuo na Srbe 

Državno odvjetništvo predložilo je da se okrivljenici kazne s po tri mjeseca zatvora za nasilničko ponašanje, a prvookrivljeni Martinić sa šest mjeseci za tešku ozljedu pa da im se izrekne jedinstvena kazna zatvora od osam mjeseci, odnosno, godinu dana zatvora. 

Martinić je svojoj u obrani naveo da je bio na malonogometnom turniru u Supetru te da je već od popodne počeo piti alkohol. Nakon završetka turnira otišao je u klub navijača gdje je nastavio piti alkohol. Nakon toga ne sjeća se više ničega. Prvo što zna je da se probudio ujutro u policijskoj postaji. Kaže kako nema ništa protiv osoba srpske nacionalnosti. 

Drugookrivljeni se branio šutnjom, dok je trećeokrivljeni kazao kako nije nikoga udarao, vrijeđao, niti je pristupio oštećenicima na manje od dva metra. Kasnije je čuo da se radi o osobama srpske nacionalnosti, ali on osobno ništa nije vidio. 

'Dotrčalo ih je 15-ak s fantomkama'

Oštećenici su naveli kako su se zajedno vraćali iz noćnog kluba te da im se pridružio Domančić. Kod dućana Tommy čuli su kako je netko viknuo: 'Gdje je Srbin!' nakon čega je iz svih smjerova dotrčalo 15-ak momaka s fantomkama na glavama. Nogama i rukama su ih počeli udarati po glavi i tijelu. Iz iskaza oštećenih proizlazi da je upravo Martinić povikao 'Tko je Srbin?!', a potom su počeli vikati i drugi. Jedan visoki momak udario je S. D. bocom u predjelu lijevog oka, dok su ostali tukli A. V. kojeg je njegova prijateljica pokušala zaštiti svojim tijelom tako da je i ona dobila udarce po rukama i nogama. 

Drugookrivljeni je identificiran po snimkama nadzornih kamera. Imao je longetu na desnoj ruci. Trećeokrivljenog su kao napadača prepoznali oštećenici. 

Utvrdilo se da je Martinić bio pripit. Ustanovljena mu je koncentracija alkohola od 1,38 promila. U krvi je utvrđena prisutnost amfetamina, a u mokraći kokaina i tetrahidrokanabinola, što ukazuje da je konzumirao amfetamin, kokain i marihuanu ili hašiš. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(52886, "");
Pregledaj komentare