NAPOKON OSVJEŽENJE Nestabilno i manje vruće

NAPOKON OSVJEŽENJE Nestabilno i manje vruće

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis


Nakon niza dana s iznimno visokim temperaturama zraka, srijeda donosi osvježenje i nestabilnosti u atmosferi. Temperature zraka ujutro će se kretati između 22 i 26°C, a u najtoplijem dijelu dana između 27 i 30°C. Duž Dalmacije bit će djelomice sunčano, ali nestabilno. U prvom dijelu dana moguć je pokoji pljusak s grmljavinom, a najviše kiše očekuje se u ranim jutarnjim satima. Prema kraju dana očekuje se razvedravanje. Puhat će slaba do umjerena bura, a na otocima u prvom dijelu dana umjeren sjeverozapadnjak.


U četvrtak će u cijeloj Dalmaciji biti stabilnije i sunčanije. Bura će se zadržati još samo u unutrašnjosti, dok će u ostalim dijelovima Dalmacije oslabiti i okrenuti na umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu i jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature zraka iznosit će 30°C. Slične vremenske prilike očekuju se i u petak. Posvuda će biti pretežno sunčano, bez oborina. U unutrašnjosti će puhati slaba do umjerena bura, uz obalu jugozapadni i zapadni, a prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. Temperature zraka u najtoplijem dijelu dana iznosit će oko 30°C.

ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49737, "");
Pregledaj komentare