Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Udruga Agape NARODNIM OBIČAJIMA PREKO PREPREKA Na Radmanovim mlinicama tradicionalna manifestacija koja promiče mogućnosti osoba s invaliditetom

NARODNIM OBIČAJIMA PREKO PREPREKA Na Radmanovim mlinicama tradicionalna manifestacija koja promiče mogućnosti osoba s invaliditetom

Na poznato omiško izletište došlo je više od 300 sudionika

I ove godine održala se tradicionalna manifestacija 'Narodnim običajima preko prepreka' na Radmanovim mlinicama. 

Održava se od 2009. godine u organizaciji udruge Agape i postala je jedna od najposjećenijih tematskih manifestacija u Hrvatskoj. Prijavilo se tako i ovaj put preko 300 sudionika. Službeni dio programa himnom u izvedbi klape Žmul koja je u toku dana u još nekoliko navrata sve prisutne dalmatinskim pjesmama uvela u priču o narodnim običajima. 

Pozdravnu riječ je uputila predsjednica udruge Agape Natali Stanić, istaknuvši ponos i zadovoljstvo velikim brojem sudionika.

-  U organizaciji ne sudjeluje samo udruga Agape, već i svi oni koji se odazovu, i svojom voljom, ljubavlju, i željom za dobrim druženjem pridonose da je ova manifestacija postala tradicionalna i tako 11. put - naglasila je Stanić. 

Prisutne je pozdravio i dobrodošlicu poželio gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, ugodno iznenađen brojem sudionika. Cilj manifestacije je promicanje mogućnosti osoba s invaliditetom. Naglasak je i na senzibilizaciji i rušenju predrasuda i stigmatizacije osoba s invaliditetom od strane zajednice u kojoj žive.

Manifestacija  je ovo koja okuplja različite udruge, bez obzira na vrstu oštećenja sa šireg područja Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine su se u velikom broju pridružile udruga Down sindrom Split, Društvo multiple skleroze Split, Udruge moje dijete Solin, udruge OSI is Sinja, Trilja, udruga 'Sunce' iz Makarska, ali i  udruge osoba s invaliditetom iz Križevaca pa čak i iz Čitluka.

- Radmanove mlinice smo odabrali kao lokaciju jer su u potpunosti prilagođene potrebama osoba s invaliditetom, mogu primiti velik broj uzvanika, a biser su turističke ponude našeg kraja. U prekrasnom ambijentu osobe s invaliditetom pokazuju da i te kako mogu biti ravnopravni, predstavljaju svoje aktivnosti - kazala je Stanić.

Cijeli dan je popunjen programom, plesnim točkama, pjesmom. A u duhu narodnih običaja provodi se i prezentacija izrade soparnika, te se gosti i sami mogu iskazati u izradi ovog zahtjevnog autohtonog jela. 

Ove godine su svoje vještine pokazala djeca iz udruge Down sindrom iz Splita. 

Jedan od zanimljivijih trenutaka je svakako bio i 'upad' omiških gusara, koji su naoko opasni, i pokušaju se trampiti za oteto im svoje blago, otmicom nekog od prisutnih, ali sve završi šalom i uvijek atraktivnim slikavanjem. 

-  Značajna je i poruka koju šaljemo, a to je da se društvena zajednica skrbi o jednoj od najranjivijih skupina a to su osobe s invaliditetom - ustvrdila je Stanić o manifestaciji koja je postala brend.

Vaša reakcija na temu