Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: MUP NASTAVAK ISTRAGE Među bananama u hladnjači pronađeno između 70 i 100 kilograma kokaina

NASTAVAK ISTRAGE Među bananama u hladnjači pronađeno između 70 i 100 kilograma kokaina

Riječ je o zločinačkoj organizaciji od koje je već zaplijenjeno 146 kilograma ove droge

U Opuzenu, u kontejneru s bananama u krugu tvrtke Frigo Bonsai policija je pronašla između 70 i 100 kilograma kokaina. Građani javljaju kako je polciija cijelog dana u skladišta bila opremljena dugim cijevima. 

Iz Polciijske uprave dubrovačko-neretvanske su nam poručili kako će o svemu javnost izvjestiti po sastavljanju službenog izvješća.

Navodno je riječ o nastavku istrage vezane za zapljenju 146 kilograma kokaina kojeg je u Hrvatsku prošvercala zločinačka organizacija, u kojoj je i jedan carinik, a koja je uhićena u veljači ove godine.

Podsjetimo, organizator zločinačkog udruženja je bio 59-godišnjak koji je financirao i razradio detalje transporta kokaina teretnim brodovima u Luku Ploče odakle je dalje organizirao njegovu daljnju distribuciju po Hrvatskoj i Italiji.

Peta osoba, spomenuti carinik, uhićena je na području Metkovića, a sumnjiči se kako je cijeloj priči pridonijela tako što je bez ikakvog pregledavanja propuštala kontejnere s bananama u kojima se nalazila droga.

'USKOK je, nakon donošenja rješenja o provođenju istrage protiv četvero okrivljenika od 28. siječnja 2021., donio rješenje o proširenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

U okviru podjele zaduženja, prvookrivljeni je sa za sada nepoznatim osobama dogovarao nabavu kokaina u cilju daljnje prodaje, dok je petookrivljenog carinskog službenika Carinske uprave područnog Carinskog ureda Split, Carinskog ureda Ploče zadužio da osigura siguran i neometan provoz kontejnera kroz Luku Ploče do dogovorenog odredišta. 

Po uputi i nalogu prvookrivljenog, nakon iskrcavanja s teretnih brodova kontejnera u kojima se s ostalom robom dopremao kokain , carinik. je obavještavao prvookrivljenog o kretanju kontejnera. Potom je on zajedno s drugoookrivljenim prebacivao kokain iz kontejnera u njegovo vozilo. Drugookrivljeni je drogu zatim odvozio do kuće u Metkoviću gdje ju je skrivao. Također je drugookrivljeni po uputi prvookrivljenog  u najmanje šest navrata kokain predavao kupcima. 

Osim toga je drugookrivljeni kokain predavao i čeetverookrivljenom koji je drogu u posebno prerađenom prostoru vozila prevozio do za sada nepoznatih krajnjih kupaca u Italiji. Pritom je trećeokrivljena putem mobilnog uređaja upute  prenosila drugookrivljenom u cilju pravovremene i točne primopredaje dogovorene količine kokaina četverookrivljenim i drugim kupcima. Nepripadnu imovinsku korist od najmanje 32.639.280,00 kuna je prvo okrivljeni podijelio među članovima udruženja proporcionalno njihovim ulogama.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika', stoji u USKOK-ovom priopćenju.


Vaša reakcija na temu