Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NASTAVLJA SE AGONIJA JADROPLOVA Kovačić dobio povjerenje unatoč gubitku većem od pola milijarde

NASTAVLJA SE AGONIJA JADROPLOVA Kovačić dobio povjerenje unatoč gubitku većem od pola milijarde

Usvojeni su svi prijedlozi koje je za skupštinu pripremila Uprava Jadroplova

Ni gubici veći od pola milijarde kuna, ni smanjenje temeljnog kapitala s 589 na 81 milijun kuna, a ni propast restrukturiranja društva, nisu poljuljali vjeru države u predsjednika Uprave Jadroplova Branimira Kovačića. Usvojeni su svi prijedlozi koje je za skupštinu društva pripremila Uprava Jadroplova. 

Država, koja u Jadroplovu drži 70,5 posto udjela, podržala je tako Kovačićev plan da se poveća temeljni kapital u iznosu do 40 milijuna kuna i izdaju nove dionice. Upravi će se prepustiti pronalazak strateškog partnera kojem će se bilanca očistiti od suvišnih gubitaka smanjenjem temeljnog kapitala.

Mali dioničari, sve i ako su bili protiv ovakvog plana, nisu mogli utjecati na odluku skupštine. Jedan od njih zapitao se što država misli napraviti. Kao većinski vlasnik u Jadroplovu je izgubila 415 milijuna kuna, a Vlada je odobrila splitskom brodaru dvije državne potpore od 137 milijuna kuna. Upozorio je i kako su nepokriveni gubici u Jadroplovu 127 milijuna kuna, odnosno, 45 milijuna kuna veći od temeljnog kapitala. 

Jadroplov u finiš godine ulazi s 51 milijun kuna gubitka i enormnim kreditnim obvezama težim od 400 milijuna kuna. Od srpnja traju pregovori s kreditorom, njemačkom Norddeutsche Landesbank iz Hannovera, koja je najavila kako se povlači iz kreditiranja brodarstva. Jadroplov otplaćuje kamate, ne i glavnice kredita. 

Vaša reakcija na temu