Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu: Nisam kriv, riječ je o velikom nesporazumu

Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu: Nisam kriv, riječ je o velikom nesporazumu

Kao svjedok saslušan je Jerko Malvasija

Zbog izmjene u sastavu sudskog vijeća, danas je iznova započela rasprava u slučaju koji se vodi protiv Filipa Zavadlava za trostruko teško ubojstvo u Varošu. Na prvom suđenju osuđen je na 40 godina, no potvrđen je tek dio koji se odnosi na nabavku automatske puške i pucanje po Velom Varošu. Sutkinja Višnja Strinić pitala ga je ostaje li pri svom ranije očitovanju na optužnicu da nije kriv. 

'Apsolutno, riječ je o velikom nesporazumu', kazao je Zavadlav. 

Iz zatvora je doveden Jerko Malvasija, nedavno po drugi put osuđen kao pripadnik zločinačke organizacije Deana Majstorovića Điđija. Optužnica, naime, navodi da je Malvasija također trebao biti Zavadlavova meta te je zbog toga došao pred njegovu kuću, ali ga nije pronašao. 

'Nemam pojma zašto sam stavljen u ovu priču. Tog dana sam bio u stanu na Barutani, spavao sam. Prijatelj me probudio i kazao mi da su me proglasili mrtvim, pa onda ubojicom. Zvao sam prijatelje da provjerim o čemu se radi', kazao je Malvasija. 

Poznavao je ubijene Juricu Torlaka i Marina Bobana. Filipa i njegovog brata Stanislava znao je iz viđenja. Kaže da nisu imali nikakav kontakt. 

Malvasija je negodovao zbog formulacije iz optužnice da se u kući njegove obitelji u Kamenitoj - dila. 

'Zašto nije nitko uhapšen zbog prodaje narkotika, ako je to već tako? Od 2007. ne živim u toj kući', kazao je Malvasija koji je u lipnju 2019. pušten s izdržavanja zatvorske kazne od pet i pol godina zbog droge. 

Nije htio odgovoriti na pitanje je li poslije toga imao sukobe sa zakonom. 

'Mediji su mi uništili život. Nema veze s ovim', kazao je Malvasija, koji u zatvoru u Lepoglavi služi kaznu od tri i pol godine zbog pokušaja iznude oca Ivana Giljanovića i krađe Golfa. 

Branitelj Tadiša Milošević pitao ga je zašto je odbio policijsku zaštitu. 

'Smatrao sam da mi ne treba', pojasnio je. 

Zavadlav ga je prilično uzrujao s pitanjem jesu li mu u poslovanju sa stradalima odmah plaćali ili ostajali dužni. 

'O čemu ti govoriš? Nemoj se praviti glup. Što si htio s tim reći?, pobunio se Malvasija. 

Sutkinja je zabranila pitanje kao sugestivno, ali je na traženje branitelja i Zavadlava uneseno u zapisnik. 

Zavadlav je pitao Malvasiju misli li da je napravio ono za što ga tereti optužnica. Sutkinja je zabranila i ovo pitanje, a Zavadlav je zatražio da o tome odluči sudsko vijeće. 

Malvasija se požalio kako su mu mediji i Zavadlav uništili život. Predložio je neka kaže je li ga htio ubiti. Tvrdi da žrtve nisu bile povezane s okrivljenim. 

Na odlasku iz sudnice, Malvasija je uputio dugi pogled Zavadlavu. 

'Dođi u Lepoglavu', pozvao ga je. 

'Ne čujem', odgovorio mu je Zavadlav. 

Svjedočila je i psihijatrica koja je pregledala Zavadlava nakon uhićenja. 

'Govorio je kako se trebao više kontrolirati, a ne napraviti ono što je napravio. Kazao je da nije spavao 15 dana' navela je psihijatrica u iskazu koji je pročitan jer se nakon brojnih pregleda nije mogla sjetiti što je napisala u nalazu prije više od tri godine. 

Zaključila je nakon pregleda od 45 minuta da je Zavadlav imao akutnu reakciju na stres. Nije htio reći gdje je ostavio pušku. Bilo mu je žao što je došao tako odjeven i brinuo se oko nalaza i mogućih problema oko ukrcaja. 

Branitelja je zanimalo kako utječu lijekovi koje je Zavadlav popio prije masakra. Uzeo je Diazepam, Lunatu i Cerson. 

'Netko bi zaspao, a netko bio blaže sediran. Ovisnici na to ne bi ni trepnuli', kazala je psihijatrica. 

Drži da je Zavadlav od tih lijekova prije mogao biti sediran, nego dezorijentiran. 

Zavadlav je pitao svjedokinju je li ikada imala pacijenta privedenog zbog ubojstva tri osobe. 

'Nismo impresionirani djelom, pokušavamo utvrditi psihički status', odgovorila mu je psihijatrica. 

I nju je pitao misli li da je napravio ono za što ga optužuju. Prigovorio je iskazu jer smatra da je kontradiktoran te zatražio izdvajanje kao nezakonitog dokaza.

Vaša reakcija na temu