Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nastavljeno suđenje fra Šimi bez bankarice, iz Beograda stigao nalaz da je pozitivna na koronu

Nastavljeno suđenje fra Šimi bez bankarice, iz Beograda stigao nalaz da je pozitivna na koronu

Svjedočio je don Jozo Lončar iz građevinskog ureda Nadbiskupije

Bez bankarice Jasmine Bilonić nastavljeno je danas suđenje fra Šimi Nimcu za zlouporabu položaja i štetu od gotovo 10 milijuna kuna. Bilonić je iz Beograda poslala nalaz da je pozitivna na koronu, nikakve primjedbe nije imao njezin branitelj Joško Čeh, pa s obzirom na to da se radi o kaznenom djelu s kaznom do 12 godina zatvora, suđenje je moglo biti nastavljeno i bez nje. 

Danas je svjedočio don Jozo Lončar, koji je u doba izbijanja afere 2012. godine vodio građevinski ured Nadbiskupije. Kada je prije koji mjesec svjedočio nadbiskup Marin Barišić, fra Šime ga je pitao je li ga Lončar obavijestio o njihovom razgovoru. Lončar je svjedočio i na prvom suđenju 2014. godine. Tada je kazao da fra Šime nije smio prodati zemljište bez pismenog dopuštenja nadbiskupije.

Lončar je danas kazao da je već dva puta svjedočio i da ostaje kod svega što je rekao. Nema ništa ni za dodati. Posljednjih godinu i pol je u mirovini i više ne radi u građevinskom uredu. Vidio je u medijima da su svjedočili nadbiskup i ostali svećenici, ali nije čitao što su kazali. Kaže da ga to ni ne zanima. 

'Ured u kojem sam ja radio prikuplja potrebnu dokumentaciju. Ne znam je li tebe netko uputio kod mene u ured. Dok sam ja tamo radio, znalo je dnevno doći pedesetak osoba', odgovorio je svjedok fra Šimi. 

Nakon što su razgovarali, uputio ga je kod generalnog vikara don Ivana Čubelića

'Ne sjećam se da smo nakon toga ponovno razgovarali. Ne mogu se sjetiti da mi je fra Šime dostavio neku dokumentaciju vezanu za ovaj naš razgovor', kazao je don Lončar. 

Suđenje se nastavlja 24. veljače kada će predsjednik sudskog vijeća Dinko Mešin odlučiti o prijedlozima stranaka. Branitelj Jasmine Bilonić, odvjetnik Joško Čeh, priložio je preslik članka Jutarnjeg lista u kojem se spominje postupak protiv Paola Banfija u Švicarskoj. Među prevarenima je i Toni Kukoč. Čeh je naveo kako je razvidno da Banfi nije izmišljeni svjedok, već da uistinu postoji pa bi ga trebalo ispitati kao svjedoka u ovom postupku. 

Banfija je u svojoj obrani spomenula Bilonić u kontekstu sastanka u Luganu na kojem se dogovaralo kako će se 'oploditi' dio od 9,8 milijuna kuna koliko je utrženo prodajom crkvenog terena u Baškoj Vodi. 

Fra Šime i Bilonić na kraju su prvog suđenja osuđeni na zatvorske kazne, no presuda je ukinuta i vraćena na ponovno suđenje.

Vaša reakcija na temu