Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NEĆE U ZATVOR Sud u Bjelovaru dao uvjetnu Kerumovom nećaku za arsenal oružja

NEĆE U ZATVOR Sud u Bjelovaru dao uvjetnu Kerumovom nećaku za arsenal oružja

U apartmanu na Čiovu nađeno je 11 strojnica, 10 pištolja i preko 13 tisuća metaka

Kao što je i priželjkivao, Josip Kerum, nećak Željka Keruma, ipak neće u zatvor zbog držanja velike količine oružja i streljiva. Sud u Splitu lani ga je osudio na godinu dana zatvora, a sud u Bjelovaru prihvatio je njegovu žalbu i preinačio presudu u uvjetnu osudu s rokom kušnje od tri godine. Smatraju da će to biti dovoljno da se ostvari svrha kažnjavanja. 

Svoju odluku nisu previše obrazlagali. Drže da je zatvor prestrog jer nije nastupila nikakva šteta za društvenu zajednicu. U prilog Kerumu išao je i stupanj kaznene odgovornosti, kao i to da iz utvrđenog činjeničnog stanja i njegove obrane proizlazi da se bavio skupljanjem oružja samo kao kolekcionar. 

Tako su zaključili u u Bjelovaru jer je u kolekciji nađeno i veoma staro oružje, no sud u Splitu utvrdio je da je većina oružja novijeg datuma i da se ne radi o primjercima koje je okrivljeni naslijedio od djeda partizana. 

U apartmanu na Čiovu pronađen je pravi arsenal: 11 strojnica, puškomitraljeza i automatskih pušaka, dvije poluautomatske puške, 10 pištolja, dva revolvera, zračni i plinski pištolj, bajunet, 71 spremnik, tri prigušivača, sedam doboša, 34 uloška za streljivo, 13.297 komada puščanog i pištoljskog streljiva, topnički projektil te dvije improvizirane eksplozivne naprave s mobitelima Samsung kao upaljačima. 

Među oružjem su i klasici poput strojnica Thompson M1 A1, Špagin PPSh-41, Heckler & Koch MP5 SD te pištolja Walther PPK, kojeg je proslavio najpoznatiji britanski tajni agent James Bond. 

Josip Kerum je na suđenju priznao držanje oružja. Kazao je da mu je to hobi koji je naslijedio od pokojnog djeda partizana s kojim je bio dosta vezan. Oružje Kerum ne vidi kao nešto što služi za nanošenje zla, već isključivo u kolekcionarskom smislu. Zato je, kazao je, nastojao doći do što više oružja i streljiva. Tvrdi da je većina oružja iz 2. Svjetskog rata i da uopće nije upotrebljivo. Nikada ni iz jednog oružja nije ispalio ni metak. Iskreno se i skrušeno pokajao i obećao da takvo što više neće ponoviti. Rekao je i kako je svjestan da se za ovakve stvari može završiti u zatvoru i da se nada da to ipak neće biti slučaj. 

Kerumovu obranu kako većina arsenala potječe iz 2. Svjetskog rata demantirao je balistički i mehanoskopski nalaz Centra Ivan Vučetić. Utvrđeno je da je većina oružja ispravna, osim tri primjerka. Svjedok iz MUP-a istaknuo je kako je najopasnije oružje strojnica kalibra 9 milimetara, ekvivalent Uziju ili Škorpionu. Vrlo je ubojito, pogotovo ako se koristi uz prigušivač, naveo je. 

Kao otegotne okolnosti Josipu Kerumu uzete su dosadašnja osuđivanost, kako zbog pet prekršaja Zakona o oružju, tako i zbog presude od godinu dana zatvora za 15 kilograma marihuane te okolnost da se radi o arsenalu oružja s nekoliko vrlo opasnih primjeraka uključujući i mobitele detonatore eksploziva. I to je u obzir uzeo sud u Bjelovaru i zaključio da je uvjetna kazna - dovoljna. 

Vaša reakcija na temu