Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Nekadašnjim čelnicima Croatia Lloyda postrožena kazna za mito. Ako ne žele u zatvor, moraju vratiti 900 tisuća kuna

Nekadašnjim čelnicima Croatia Lloyda postrožena kazna za mito. Ako ne žele u zatvor, moraju vratiti 900 tisuća kuna

Novac su dobili kako bi odobrili milijunski kredit

Bivši predsjednik Uprave i financijski direktor Croatia Lloyda Robert Stude i Zoran Vrcan pravomoćno su osuđeni za primanje mita u gospodarskom poslovanju. Visoki kazneni sud postrožio im je sankciju, uvjetnu kaznu zatvora digao je s godinu na dvije, a rok kušnje s tri produžio na četiri godine, no u zatvor ih po traženju USKOK-a ipak nije poslao. 

Stude i Vrcan dobili su, međutim, obavezu da u roku od godinu dana oštećenom Anti Štambuku vrate 900 tisuća kuna, koliko im je dao kako bi mu odobrili kredit od 14 milijuna kuna za kupnju zemljišta i izgradnju vila. Okrivljenici su kao protuuslugu zatražili 10 posto, odnosno, 1,4 milijuna kuna. 

Kredit je odobren 2008. godine, a nakon što je Štambukovoj tvrtki isplaćeno prvih šest milijuna kuna, u tri je navrata predao Vrcanu po 300 tisuća kuna u Splitu i Zagrebu. Stvar je kasnije pukla kada je Štambuku rečeno da je od predanih 900 tisuća kuna, tek dio od 300 tisuća kuna zatražena nagrada, dok se ostatak odnosi na nagradu od osam posto koju su okrivljenici zatražili radi odobrenja kredita drugoj tvrtki. 

Stude i Vrcan negirali su djelo, no sudsko vijeće suca Mlađana Prvana poklonilo je u cijelosti vjeru oštećeniku. Nisu našli kakav bi motiv imao neistinito teretiti okrivljenike.

Vaša reakcija na temu