Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HNK Split NEMA MIRA Novo Kazališno vijeće donijelo prve odluke, predstavnik umjetnika sjednicu smatra skandaloznom
Kultura Piše: Dalmatinski portal

NEMA MIRA Novo Kazališno vijeće donijelo prve odluke, predstavnik umjetnika sjednicu smatra skandaloznom

Žestoko je prozvao i splitsku vlast

Stanje u splitskom teatru, u kojem je nadzor otkrio nepravilnosti, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek navela i da je 'bilo određenih kršenja zakona' kratko nam je komentirao glumac Marjan Nejašmić Banić, predstavnik umjetnika u Kazališnom vijeću. Nejašmić Banić nije došao na sjednicu Kazališnog vijeća, žurno sazvanom za subotu, kao ni predstavnica radnika, Dajana Stolić Bohnert. Drže je nezakonitom. Sjednicu su održali predstavnici Grada u Kazališnom vijeću, koje je imenovao gradonačelnik Ivica Puljak nakon kolektivne ostavke prethodnih, također postavljenih u njegovom mandatu.
Nova petorka su Marin Kuzmić, Marina Kuzmanić Petreš, Natalia Tafra Bazina, Igor Vlajnić i Miro Nikolić.

Nejašmić Banić kaže da nalaz nadzora Ministarstva kulture, te izjava ministrice Obuljen Koržinek samo potvrđuju probleme i stanje u HNK Split, na koje upozoravaju već nekoliko mjeseci.

- Apsolutno mi je odbojan i neprimjeren bahati stav ove gradske uprave koja na svaki način pokušava bagatelizirati sva upozorenja na nepravilnosti u poslovanju i programskim sadržajima u splitskoj nacionalnoj kući - ističe.

Osvrnuo se na jučerašnju, kako je nazvao, 'skandaloznu sjednicu' novog Kazališnog vijeća koju smatra nelegalnom te zato na njoj nije bio prisutan.

- Vijećati iza zatvorenih vrata 40 minuta bez zapisničara, pa nakon toga u 15 minuta sve jednoglasno izglasati bez ikakve konstruktivne rasprave, između ostalog i godišnji financijski i programski plan za 2024. od skoro 10 milijuna eura poreznih obveznika, bilo je moguće jedino u doba Staljina i sličnih režima te sada u splitskoj gradskoj upravi, ali ne i u suvremenoj europskoj praksi - ogorčen je Nejašmić Banić.

Što se odvijalo na sjednici Kazališnog vijeća, odgovorila nam je Tafra Bazina, nova predsjednica Kazališnog vijeća. Osim izbora predsjednice i zamjenika, Mira Nikolića, navela nam je taksativno i druge odluke.

- Primljen je na znanje zapisnik o obavljenom upravnom nadzoru nad radom HNK Split, te je prema uputama Ministarstva kulture i medija naloženo intendantu da pravna služba što skorije, u navedenom roku od 60 dana, poduzme sve mjere potrebne za uklanjanje utvrđenih nedostataka, kao što su usklađivanje statuta i pravilnika s važećim Zakonima te donošenje Pravilnika o načinu vođenja evidencija izdanih ulaznica.

Zatim, usvojene su izmjene godišnjeg financijskog plana i programski plan kazališta.

Upitali smo je za nedolazak predstavnika umjetnika i radnika sjednicu.

- Žao mi je, kao i ostalim članovima Kazališnog vijeća što nisu došli na sjednicu. U svakom slučaju, ovo Kazališno vijeće želi konstruktivnu suradnju s tim članovima u budućnosti, te se nadamo da ćemo na sljedećoj sjednici biti u punom sastavu i zajednički donositi sve buduće odluke vezane za njihovu matičnu kuću - odgovorila je Tafra Bazina.

Na upit o zapisničarki, odgovorila nam je da je bila na sjednici.

Vaša reakcija na temu