Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash NEMA RAČUNA OD 1000 DOLARA Voditeljica i konobari kluba Pasha oslobođeni optužbe za iznudu američkih mornara

NEMA RAČUNA OD 1000 DOLARA Voditeljica i konobari kluba Pasha oslobođeni optužbe za iznudu američkih mornara

Problem s naplatom doveo je do dugogodišnjeg kaznenog postupka

Nakon 13 godina i tri suđenja, završen je postupak protiv voditeljice i konobara splitskog kluba Pasha. Dva puta su nepravomoćno osuđeni za pokušaj iznude dvojice američkih mornara, no na koncu su, zahvaljujući naporima branitelja Dina Puljića, Gorane Roso i Andree Čečuk, oslobođeni pravomoćnom presudom Županijskog suda u Rijeci.

Predmet postupka bila je situacija od 5. listopada 2007. Amerikanci su u Split doplovili na brodu Roy Wheat u sklopu NATO vježbe. Optužnica je teretila okrivljene da su zajednički i dogovorno s još jednom nepoznatom muškom osobom, u nakani da se okoriste, pokušali iznuditi 1000 dolara od Amerikanaca koji su počastili plesačice s dvije male boce šampanjca. Amerikanci su odbili platiti račun, tražili su da se pozove policija, a do sukoba je došlo kada su pokušali napustiti klub. Okružili su ih i počeli udarati. Amerikanci su slomljenih nosova pobjegli iz Pashe, ali novac nisu dali. 

Voditeljica lokala je u svojoj obrani navela kako je konobar rekao Amerikancima da boca šampanjca dođe 685 kuna i da im je donio račun na 1370 kuna za dvije boce. Nakon što su odbili platiti, kazala im je da će zvati policiju zbog neplaćanja, no nije to stigla učiniti jer su Amerikanci krenuli prema izlazu. Pokušali su ih spriječiti, ali je jedan od Amerikanaca udario konobara u trbuh i počeo bježati. Drugi se potukao s konobarom, i on je uspio pobjeći. Konobar je potvrdio da je došlo do problema i sukoba jer Amerikanci nisu htjeli platiti račun. 

Sudac Ante Unković zaključio je na koncu trećeg suđenja kako okrivljene treba osloboditi optužbe zbog nedostatka dokaza. Naime, nema dokaza da je postojao račun od 1000 dolara kojeg spominju oštećenici. Postoji račun koji glasi na 1370 kuna za dva šampanjca te račun kojeg su Amerikanci platili nešto ranije za pivo i votku. Računa koji bi odgovarao citiranom iznosu od 1000 dolara - nema. 

Amerikanci tijekom suđenja nisu saslušani, već su čitani njihovi iskazi koje su dali pred sucem istrage bez nazočnosti branitelja okrivljenika. 

'Imajući u vidu iskaze oštećenika te obrane okrivljenika da nikada nije izdan račun na iznos od 1000 dolara, niti su potraživali takav iznos, već su jedino zahtijevali da oštećenici plate 1370 kuna, sud ne može sa sigurnošću prihvatiti iskaze oštećenika pa je okrivljenike trebalo osloboditi od optužbe zbog nedostatka dokaza za kazneno djelo pokušaja iznude', zaključio je sudac Unković. 

Županijski sud u Rijeci potvrdio je oslobađajuću presudu. Kao neosnovana je odbijena žalba državnog odvjetnika. Sud smatra da iskazi oštećenika nisu potkrijepljeni drugim dokazima, a sami po sebi nemaju dostatnu kvalitetu uvjerljivosti i logičnosti da bi bili odgovarajući temelj za osuđujuću presudu.

Vaša reakcija na temu