Foto: Čitatelj NEODGOVORNO Brodicom među kupače na prepunoj plaži

NEODGOVORNO Brodicom među kupače na prepunoj plaži

Statistike govore kako su najveće ugroze sigurnosti na moru brodice, jedrilice i gliseri koji prilaze blizu obale

Danas smo svjedočili strašnoj pomorskoj nesreći na Šolti u kojoj je poginuo mladi Nijemac, a par sati nakon čitatelj nam šalje fotografije  jedne splitske plaže na kojima čovjek svojom brodicom ulazi među kupače, doslovce zabijajući se u žalo plaže. 


Iako je ulazi sporo, opasnost da će udariti ili potopiti kupača, a posebno su ugrožena djeca i stariji koji se sporije kreću, jako je velika.


Koliko su opasne 'morske radosti' najbolje govore statistički podaci. Tijekom prošle godine na području nadležnosti Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka i ostalih 8 MRSC podsredišnjica (Lučkih kapetanija Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik ) poduzeto je ukupno 612 akcija traganja i spašavanja na moru (SAR akcija) u kojima je spašeno ukupno 1155 osoba. 

I nadalje najveći udio ugroženih plovnih objekata (pa i ljudi na njima i oko njih) otpada na plovila za sport, rekreaciju i razonodu (74%). To govori o opasnostima koje vrebaju neodgovornim i nestručnim rukovanjem motornim brodicama, jedrilicama, gliserima. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71621, "");
Pregledaj komentare
29