Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Valentino Bilić Prcić NERAZUMIJEVANJE ILI NEŠTO VIŠE? Kazališno vijeće splitskog HNK-a stalo na put maestru Bučeviću

NERAZUMIJEVANJE ILI NEŠTO VIŠE? Kazališno vijeće splitskog HNK-a stalo na put maestru Bučeviću

Uskratili su mu dozvolu za nastup

U splitskom HNK dogodio se rijedak slučaj uskrate dopuštanja gostovanja umjetniku van matične kuće.

Kazališno vijeće je odbilo ravnatelju Opere Juri Bučeviću dopustiti dirigiranje koncertom na poziv Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Dirigent u Dubrovniku se razbolio netom prije koncerta, a poziv je potom poslan Bučeviću u posljednji trenutak da 'spasi stvar' s obzirom na njegovo znanje i iskustvo.

Za manje od 24 sata morao je 'uskočiti' i  rado se odazvao pozivu.

Poslao je, po protokolu, Kazališnom vijeću zamolbu za dopuštenjem. Kao i više puta do sada kada je riječ o pozivima, radilo bi se samo o formalnosti. Tim više, jer gostovanja znače i priznanja splitskom HNK-u.

Kazališno vijeće je zasjedalo u večernjim satima, Bučević je trebao krenuti na put i sasvim mirne savjesti je to i napravio. No, dočekao ga je hladan tuš, s tri glasa podrške te tri protiv, članovi su mu uskratili odobrenje. 

Ukratko, da je dirigirao, dobio bi otkaz. Stoga je samo mogao izaći pred ansambl u Dubrovniku i objasniti im o čemu se radi i zahvaliti na pozivu.

U Kazališnom vijeću nezapamćeni čin pravdaju nužnošću Bučevićeve nazočnosti sjednici. Maestro je pak predložio da sudjeluje online.

Odnosi Kazališnog vijeća i 'Šestanovih' ljudi su, podsjetimo, narušeni kada je otkriven aneks ugovora o daljnjem angažmanu Bučevića nakon isteka mandata. Kazališno vijeće je predložilo Gradskom vijeću Šestanu otkaz, ali zbog političke situacije i nedostatka ruku za kvorum, o tome se nije raspravljalo. Šestan je aneks pravdao praksom 'i u drugim kazališnim kućama'.

Vaša reakcija na temu