Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Neutaživa želja za znanjem i učenjem omogućili da ostvari svoje snove u svijetu financija i preuzme CFO funkciju ConTec HUB-a
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Neutaživa želja za znanjem i učenjem omogućili da ostvari svoje snove u svijetu financija i preuzme CFO funkciju ConTec HUB-a

Zanimljivi kolegiji, međunarodni aspekt, program prilagođen dinamičnim poslovnim obvezama i akreditacija bili su argumenti koji su me privukli da upišem upravo Global Executive MBA program

Nakon završene Opće gimnazije, Goran Mesec upisao je Fakultet Organizacije i informatike u Varaždinu te stekao zvanje magistra informatike. Tijekom fakulteta sve ga je više zanimala financijska industrija, što ga je potaknulo da odmah po stjecanju diplome počne raditi u jednoj manjoj banci kao pripravnik.

- Iako sam počeo s radom na šalteru, bio sam gladan znanja i dokazivanja, te sam vrlo brzo pokazao proaktivnost. Moj prijedlog Upravi za strateško pozicioniranje u segmentu Retaila bio je na moje veliko zadovoljstvo ne samo razmotren, već i djelomično implementiran. Vjerujem da mi je to 'otvorilo vrata' da kratko radim u ostalim odjelima banke te ih tako upoznam. Iako sam u nekim situacijama 'bio bačen u vatru', bio sam odlučan u namjeri da to iskoristim za napredovanje - uz osmijeh na licu prisjeća se Goran svojih prvih radnih izazova.

Tako je Goran dobio priliku sudjelovati u (re)organizaciji poslovanja odjela Riznice, što je podrazumijevalo zaokret u upravljanju deviznim pozicijama banke, uspostavljanje drukčijeg načina funkcioniranja centralnog trezora i likvidnošću te početak aktivnog FX trgovanja. To je ujedno bio i njegov prvi, izrazito zahtjevan, ali uspješan projekt. Utjecaj na P&L banke za njega je bio očit i 'opipljiv'.

- Iz tog iskustva naučio sam tri bitne stvari: uvijek sve preispituj, jer prostora za unaprjeđenje i reorganizaciju nikad ne manjka, imaj povjerenja u sebe i svoje znanje te na kraju, i nimalo manje važno – učenje od drugih kroz dobre prakse iz industrije te lokalna 'tailor made' implementacija recept su za uspjeh - ističe Goran rado se sjećajući dobre atmosfere i timskog duha među kolegama.


S obzirom na to da je u to vrijeme bilo vrlo aktivno hrvatsko tržište kapitala, a Granova želja za upoznavanjem tog tržišta izrazito velika, sanjao je o trgovanju na Wall Streetu i svjetskim burzama te je prihvatio izazov, položio ispite potrebne za brokersku licencu te proveo sljedećih nekoliko godina pred 'Bloombergom', baveći se makroanalizama, analizirajući i osmišljavajući ulaganja temeljem fundamentalnih i tehničkih analiza, a potom brinući se o vezanim rizicima. Svojevrsni vrhunac ovog razdoblja za Gorana je bio angažman na položaju Capital Market Compliance Officera jedne velike bankarske grupacije u Austriji.

Odluka o povratku u Hrvatsku nije bila laka, ali subjektivni razlozi su prevladali. Uvijek je vjerovao da se i kod nas može uspjeti i raditi velike stvari. Zbog toga je i prihvatio izazov razvoja factoring poslovanja, tako da je idućih nekoliko godina proveo baveći se fundingom, razvojem scoring modela, organizacijom B2B prodaje, odnosno cjelokupnog poslovanja. I danas Goran ističe kako je ponosan na ostvarene rezultate mjerljive ne samo kroz snažan rast prihoda i dobiti, već i kroz najniži NPL unutar cijelog sektora.

- Oduvijek sam volio raditi s ljudima, tako da se konzalting (pravnih osoba) nametnuo kao neki prirodan slijed događaja. Jedno za drugim i našao sam se u temama due diligencea, restrukturiranja, organizacije korporativnih financija, IT-a te pripremi društava za prodaju (M&A). Sasvim slučajno je ispalo da naglasak bude na građevinskom sektoru. Tako sam unutar tog sektora nastavio s projektnim zadacima, od kojih bih istaknuo veoma izazovan i iscrpljujuć, ali u konačnici uspješan međunarodni projekt uvođenja ERP sustava u velikoj građevinskoj firmi - ističe Mesec. 


Strateški i operativni razvoj poslovanja, upravljanje resursima, reorganizacija i optimizacija poslovnih procesa uz neizbježnu digitalizaciju danas su sastavni dio Goranovih poslovnih aktivnosti. Goran je nedavno preuzeo CFO funkciju ConTec HUB-a, međunarodne platforme za inženjerske usluge s uredima i sjedištem u Njemačkoj te uredima u Hrvatskoj, Srbiji te BiH.

- Rekao bih kako je na ovaj moj dosadašnji poslovni put utjecala neutaživa želja za znanjem i učenjem, širom perspektivom te kontinuiranim postizanjem boljih rezultata. Smatram kako su za uspjeh neophodni preduvjeti uložen trud i rad na sebi. Uvjeren sam da je točna izreka: 'what you give is what you get' - ističe Goran.

Upravo je tu i pozadina Goranove odluke o upisu Global Executive MBA program na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa. Nakon brojnih certifikata, seminara i edukacija, duže vrijeme razmišljao je o upisu MBA-a na nekoj renomiranoj međunarodnoj školi. Prepoznao je kako je sazrelo vrijeme za prihvaćanje novih izazova, još jedan izlazak iz zone komfora te izvlačenje nekih novih, dodatnih vrijednosti kroz rad na sebi.

- Zanimljivi kolegiji, međunarodni aspekt, program prilagođen dinamičnim poslovnim obvezama i akreditacija bili su argumenti koji su me privukli da upišem upravo ZŠEM. Tome je svakako pridonijela i podrška koju mi je dao moj trenutni poslodavac. Nakon nekoliko odslušanih kolegija, izrazito mi je drago ustvrditi kako sam donio ispravnu odluku. Kombinacija iskusnih predavača i kolega iz različitih djelatnosti i zemalja prava je baza Global Executive MBA programa. Vjerujem da će mi nova znanja i iskustva omogućiti da se uspješno nosim s budućim poslovnim izazovima - ističe Goran Mesec.


Vaša reakcija na temu