Nevjerojatan rasplet scene iz Geta kada su komunalni redar i aktivist snimali jedan drugog

Nevjerojatan rasplet scene iz Geta kada su komunalni redar i aktivist snimali jedan drugog

Obrazuj se za posao koji obavljaš i obavljaj ga najčasnije što možeš, poručio je Getanin

Scena koja se krajem rujna odigrala u Getu kada su komunalni redar i aktivist snimali jedan drugoga zbog ilegalnih panoa u staroj Gradskoj jezgri završila je isprikom Getanina Balde Đanovića komunalnom redaru.

- Da je komunalni redar biti lako taj bi posao obavljao svatko. Naši komunalci su zaposleni mahom bez adekvatnog obrazovanja. No, budimo iskreni i zapitajmo se koje je to obrazovanje potrebno da bi se zaposlilo u komunalnom redarstvu, a tko će prvi otvoriti tečaj ili školu za komunalnog radnika tek je za vidjeti - piše Getanin koji se redaru ispričava jer ga je nazvao lijenčinom.

- Bartulović je u životu prije komunalnog redarstva je bio sve ali lijen nije. Bartulović je, kao većina Varošana igrala balun, kako mi poznanici kažu, bio je talentiran, ali kako je život pasji skot, on se kao i moji Getani znao baviti namjesto treninzima 'pizdarijama'. Kasnije ga je uhvatio rat, odazvao se, iako to ne spominje... Na sjeveru je redoviti gost, gdje svjedoči opetovanim neuspjesima voljenoga nam kluba. Tamo kao i svi mi, stisne zube i šotovoče zapjeva: 'Ako ne postaneš...' Isti taj Torcidaš iz Varoša je, po meni, poklekao kada je pristao na kompromis i došao na posao za koji nije obučen i kojemu nije vičan. Nije on jedini, svi u bijelim košuljicama na kojima je grb grafa su takvi, jer ih naprosto nema tko obrazovati, i jer ne postoji knjiga iz koje bi učili - piše Đanović. 

Ističe kako su u uređenim društvima ljudi, u velikoj većini, posloženi na adekvatnim radnim mjestima. 

- Kod nas, iako se kunemo da nam komunizam nije valjao, zadržali smo taj prokleti mentalitet gdje je vrhunac nečije karijere i poslovnog uspjeha uhljebiti se na sigurnu plaću. Ja Bartuloviću tako ne mogu, vjeruj mi! Pitao si me onu večer tko stoji iza mene, ja ti se kunem da ne stoji nitko, nikakav politički ni nijedan drugi interes, ja jednostavno ne mogu gledati u što se moj grad i društvo u kojem živim pretvara. Gade mi se sve stranke, gade mi se ravnatelji škola pred kojima moje kolege (koje su novaca i novaca na studij potrošili i koji su za većinu ispita 'krv propišali') po struci moraju puziti, gadi mi se sustav u kojem se ne nagrađuje izvrsnost nego podobnost. Dovoljno je biti jedan običan član stranke, ma koliko glup i nesposoban bio da te zaposle. Ja, Bartuloviću moj, tako ne mogu. Ja djeci ne namjeravam ostaviti bogatstvo, kćer jednog našeg političara mađarona, koji je nacionalnu naftnu kompaniju dao u bescjenje našim susjedima ima materijalno vjerojatno sve što joj srce poželi, al što joj vrijedi kada pognute glave šeta po rodnom gradu. Zato te molim, ili se obrazuj za posao koji obavljaš i obavljaj ga najčasnije što možeš ili se jednostavno vrati tacni jer si na tome častitome i teškome poslu bio jedan od najboljih u Splitu. Kada smo otpjevali skupa, onako ofrlje, dio Gotovčeve opere prvo što su me moji Getani pitali, bilo je, 'pa zašto si baš Bartulovića napa, on je naš Varošanin sa sjevera'. Moje protupitanje njima je bilo što oni misle, bi li Hrvoje Maleš radio razliku koga, će da vidi kako ne radi čestito svoj posao, napasti? Svi su pognuli glave i nisu više ništa pitali. Zato, Bartuloviću, primi ovu moju iskrenu litaniju namjesto isprike i ne daj da raznim uhljebima na vrhu komunalne piramide budeš jeftino topovsko meso - zaključio je Getanin.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(53901, "");
Pregledaj komentare