Foto: Veljko Martinović NEVJEROJATNO: Pauk objavio status koji se bavi važnim problemom, a ne ustašama i partizanima!

NEVJEROJATNO: Pauk objavio status koji se bavi važnim problemom, a ne ustašama i partizanima!

Zahvalio se gradskim vijećnicima, čak i onima iz redova SDP-a, Pametnog i Mosta

Martin Pauk, splitski gradski vijećnik iz redova stranke Neovisni za Hrvatsku, koji često šokira svojim objavama o ustašama i partizanima, danas je objavio status o rješenju problema preskupih dječjih vrtića u Splitu. Njegov status prenosimo u cijelosti... 

- Za početak, kratko pitanje za sve čitatelje - što mislite koliko će medija uopće izvijestiti o ovoj temi, prenijeti u javnost o rješavanju jednog bitnog problema i ogromnog tereta za mlade obitelji u gradu Splitu? Jedan medij, dva? Nijedan? Otprilike toliko. Znate, u ovoj temi nema ustaša, četnika i partizana, nema Tita i Pavelića, nema ni Slobe Miloševića, ni Tuđmana, ni Draže Mihailovića.

Samim time, svi oni pusti mediji, koji cijelo vrijeme kritiziraju kako političari razvlače isključivo svjetonazorske teme, će pokazati svoje licemjerje i izignorirati ovu temu. 

Nećete o temi preskupih vrtića čitati na 'tolerantnim' Indexu, Net.hr, Telegramu, Pupovčevim HOBOSTI-ma. 

Vijest i prijedlog će prenijeti jedan, eventualno dva portala (već predviđam koja), a ostali će je preskočiti jer 'ne donosi klikove' i već sutradan licemjerno pričati kako se političari bave samo '45.-om godinom.

Stoga, krenimo. Više-manje svaki roditelj u gradu Splitu i njegovoj užoj okolici je upoznat i opterećen velikim problemom - manjkom mjesta u gradskim dječjim vrtićima. Kapacitet javnih vrtića je otprilike 4500 mjesta, a za više od 1500 djece jednostavno nema dostupnih mjesta. Zbog te nestašice, nastale dugogodišnjim ignoriranjem problema i neizgradnjom objekata, pojavila se realna potreba otvaranja privatnih i vjerskih vrtića kako bi sva djeca bila smještena.

No, uskoro su krenuli i prvi problemi. Naime, danas ćete od svakog roditelja djece vrtićke dobi čuti kako 'su se spasili jer su sredili gradski vrtić' ili u suprotnom slučaju - kako će bankrotirati pošto moraju plaćati privatni vrtić po dvostruko većim cijenama. Razlog tomu je ogroman nesrazmjer u cijenama - u gradskim vrtićima roditelji participiraju u cijeni s mjesečnim troškom od 250 do maksimalnih 495 kuna (ostalo pokriva Grad Split), dok u privatnim vrtićima, zbog manjka financiranja od strane Grada roditelji plaćaju iznose od 1000 do 1300 kuna po djetetu.

Svakako je jasna posljedica ove pogubne politike nastale nemarom dugim 25 godina - za dvoje djece koju nisu uspjeli upisati u gradski vrtić, mladi bračni par treba izdvojiti preko 2500 kuna mjesečno! Složit ćemo se, ogroman teret.

E sada, ono najbitnije - rješenje problema. Problem se pojavio zbog neusklađenosti sufinanciranja djelovanja gradskih i privatnih vrtića - službenici Grada Splita tijekom proteklih 25 godina nisu uspjeli napraviti kvalitetan pravilnik niti izjednačiti uvjete sufinanciranja, tako da u konačnici privatni vrtići od Grada dobivaju otprilike dvostruko manju količinu novca od gradskih. Taj novac koristi se prvenstveno za isplatu plaća zaposlenima - odgajateljima i ostalom osoblju, za pripremu obroka za djecu, režije i održavanje objekata. Kako bi nadoknadili razliku u cijeni vlasnici vrtića su primorani naplaćivati veći iznos od roditelja kako bi bili na pozitivnoj nuli, a sve to reflektira se dvostruko većim iznosom za roditelje.

Konačno, nakon 25 godina nemara i nedjelovanja po toj temi, ovaj saziv Gradskog vijeća prikupio je potpise za održavanje tematske sjednice na kojoj je donesen zaključak o osnivanju 'Odbora za podizanje kvalitete predškolskog odgoja', u koji sam imenovan, i čija je zadaća do kraja ožujka ove godine donijeti novi pravilnik kojim bi se izjednačila kvaliteta, ali i cijena (iznos sufinanciranja) gradskih i privatnih/vjerskih predškolskih ustanova.

I moram vam priznati - oduševljen sam razinom suradnje svih političkih opcija u našem gradu, konačno se čini da su svi suglasni po ovoj temi i kako ćemo iznaći najbolje moguće rješenje kojim ćemo raspetljati ovaj gordijski čvor i mladim roditeljima skinuti ogroman teret oko vrata.

Predstavnici vrtića su poslali prijedlog po kojem se izjednačavaju cijena i kvaliteta svih vrtića, a na nama kao Odboru i na samom Gradskom vijeću jest da prihvatimo taj prijedlog i doradimo detalje. Ako pokažemo malo empatije, mudrosti i razuma, tada konačno, nakon dugih +20 godina više neće biti nerviranja roditelja, povlačenja veza za upis u gradske vrtiće niti preskupih cijena za predškolski odgoj. 

Ako budemo mudri, razumni i svjesni problema, tada će konačno svi roditelji moći pod istim uvjetima upisati djecu u vrtić.

U prvom komentaru ću priložiti prijedlog odluke o sufinanciranju tako da sve bude jasno i transparentno, ako postoje bilo kakvi dodatni prijedlozi, upiti ili kritike po ovoj temi, sve vas pozivam da se obratite budući da kroz iduća dva tjedna konačno rješavamo veliki problem za nadolazećih 50 godina.

Posebne zahvale upućujem kolegama iz vijeća, članovima HDZ-a, SDP-a, HGS-a, Mosta, Pametnog, nezavisnom Anti Zoričiću, HSLS-ovcu Tonćiju Blaževiću i pogotovo kolegici Mirni Kovačić, koja je ujedno i predsjednica ovog Odbora i koja se najviše potrudila oko iznalaženja rješenja i sazivanja sjednica.

Također, iskreno me zanima i reakcija javnosti - koliko vas je do kraja pročitalo ovu objavu, koliko vas je svjesno o kako velikom problemu se radi? Mnogi imaju djecu, mnogi će je dobiti, a tema kao tema nije nimalo povoljna za kupljenje 'jeftinih političkih bodova', već se radi o konkretnoj, životnoj situaciji koju samo politika može riješiti. 

Hoće li ova izjava izazvati barem 20% interesa javnosti kao izjave o ustašama, partizanima i četnicima?

Hoće li ijedan od velikih moralizatorskih medija, koji redovito pljuju po Hrvatskoj kao zemlji iz koje mladi bježe - prenijeti prijedlog rješenja kojim bi se baš mladim obiteljima omogućilo da ostanu u našem gradu i državi?

Hoće li se ova vijest pojaviti na naslovnici Jutarnjeg, Večernjeg, Indexa, 24 sata? Znate i sami - naravno da neće.

Da sam na naslovnoj fotografiji umjesto 'gradski i privatni vrtići' napisao 'ustaški i partizanski vrtići', vjerojatno bi svi pisali o ovom velikom problemu. 

Ovako - koga boli briga.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14