Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Igor Jakšić NEZADOVOLJNI STOBREČANI 'Otkriveno arheološko nalazište mijenja naše planove, a Puljak nam se ne javlja'
Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

NEZADOVOLJNI STOBREČANI 'Otkriveno arheološko nalazište mijenja naše planove, a Puljak nam se ne javlja'

'Nedavno smo imali i situaciju da se jedan pješak ozlijedio jer je upao u rupu'

Dalmatinski portal u sklopu projekta 'Naš grad' donosi informacije iz splitskih gradskih kotareva i mjesnih odbora, gdje su nam sugovornici čelnici tih jedinica. Svaki od njih je imao priliku navesti tri najvažnija projekta koje žele realizirati, a mi ćemo medijski pratiti kako se stvari odvijaju i tako, nadamo se, pomoći da posao bude što prije bude odrađen.

Vlado Tandara, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Stobreč, naveo je tri projekta koja želi da pratimo: uređenje nove rive, rješavanje pitanja nekadašnjeg restorana koji se nalazi kraj ruševina bedema Epetium i adaptaciju stare škole

Idemo točku po točku...

- Stobrečka riva jedan je od strateških projekata našeg mjesnog odbora. Bezbroj razgovora je obavljeno s odgovornima, kao što je i poslano bezbroj mailova, međutim, nema nikakvog pomaka.  Gradonačelniku sam 15. srpnja 2024. poslao službeni dopis, ali ni na njega nisam dobio nikakav odgovor. Stobrečka riva i dalje zbog neizmijenjenog GUP-a propada, naročito zbog vremenskih nepogoda, stvaraju se rupe preko kojih prolaze pješaci i biciklisti. Konstantno u zadnje dvije godine upozoravam nadležnu službu, ali krpljenjem jednih rupa u malo vremena pojave se nove. Pitam se dokle će prolaznici hodati preko rive kao preko minskog polja - rekao nam je Tandara.

 

Sanacije drži Sizifovim poslom i smatra da je samo realizacija projekta uređenja rive garancija potpunog rješenja problema. 

- Nedavno smo imali i situaciju da se jedan pješak ozlijedio jer je upao u rupu. Vladajuća gradska struktura prije izbora obećala je odmah nakon izbora izvršiti izmjenu GUP-a, a evo pred kraj su mandata, a GUP još uvijek nije izmijenjen. Pitam se hoće li to biti novo predizborno obećanje.

Druga njihova bolna točka je stari restoran u Omladinskom šetalištu.

- Prema mojim saznanjima, sudskim putem riješeno je svega četiri od sedam upisanih vlasnika, a nije mi poznato što je s ostalima. U razgovorima s ranijom pročelnicom Majom Đerek, a kasnije i s dogradonačelnikom Antonijem Kuzmanićem, usuglašeno je da prostor starog restorana bude dio društvenih prostorija Stobrečana - naveo je Tandara. 


No, kako nas izvještava, površina oko restorana je sada pod ingerencijom konzervatora i na njoj se vrše istraživanja.

- Arheološkim iskopavanjem pronađeni su ostaci naselja koje se nalazilo na tom području u starije željezno doba prije 2500 do 3000 godina. Pronađene su prapovijesne kamene strukture koje se vežu uz ostatke naselja na području sadašnjeg Stobreča prije antičkog Epetija, to jest u starije željezno doba. Uz dijelove prapovijesnog naselja, pronađeni su i ostaci različitih prostorija iz helenističkog, rimskog i kasnog antičkog razdoblja, s pripadajućim pokretnim nalazima, koji ilustriraju dugotrajni kontinuitet života na tom prostoru. Radi se o impresivnoj količini pokretnog arheološkog materijala, mahom keramičkog, ali i drugih tipova, s kronološki najvećim naglaskom na onaj iz starijeg željeznog doba i kasnog helenizma - čelnik Stobreča je citirao voditeljicu tog arheološkog istraživanja Marinu Ugarković

Još je dodao:

- Kao predsjednik MO Stobreča ponosan sam na činjenicu da se u mome mandatu otkrilo da je Stobreč mjesto koje je na gradu i to na gradu kojemu može zavidjeti i Salona i Narona i svi na Mediteranu. Ovo je i poruka Splitu da se izdigne iznad Prve vidilice i pogleda šta je u njegovom okruženju. A u njegovom okruženju je nešto čime će se dičiti ne samo Hrvatska već i cijela Europa. Ako je suditi prema poznatoj latinskoj izreci 'Tko nema svoju prošlost i povijest, neće imati ni budućnost', onda je  ovo upozorenje svima da Stobreč ima svoju prošlost, svoju povijest i mora imati svoju budućnost. I to je upravo poruka gradu koji je nastao nakon Stobreča i koji je puno mlađi, a to je Split.

Iznio je Tandara i planove...

- Na temelju onoga što je pronađeno, vijećnici Mjesnog odbora Stobreč jednoglasno su dali potporu da se taj prostor iskoristi za turističku promociju - arheološki park, što bi koristilo ne samo Stobreču već i Splitu, pa i šire. A na tragu svega navedenoga mišljenja smo da se dio prostora starog restorana prenamjeni u neku vrstu muzeja naslonjenog na prostor oko njega čineći kompaktnu cjelinu. Ujedno bi to mogao biti i multifunkcionalni prostor za širu namjenu. 


Evo kako stoje stvari s prostorom stare škole...

- Stara škola u Ivankovoj ulici riješena je imovinsko-pravno, pa je prema ranijim dogovorima sa stručnim službama Grada potrebno adaptirati nekretninu za društvene sadržaje. S obzirom na to da je cijela zgrada izgrađena od strane Stobrečana, tražili smo da se dodijeli MO Stobreč na korištenje i da sukladno ranijim obećanjima osmislimo njeno korištenje. Na katu zgrade imamo prostor koji propada te bi ga trebalo prilagoditi za MO Stobreč jer trenutačno smo podstanari u prostoru Javne ustanove športski objekti Split na streljani. Od našeg ranijeg traženja ništa se nije pomaklo - upozorio je Tandara, te dodao da je izgradnja školske sportske dvorane s dodatnim učionicama trebala krenuti odmah nakon završetka školske godine 2023./2024., no još nije.

- Uskoro očekujemo radove. I to je bio jedan od naših prioriteta - zaključio je stobrečki čelnik.

Vaša reakcija na temu