Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NIJE DOBRO U BRODOTROGIRU Končar iznenada otkazao kolektivni ugovor, plaće kasne, sindikalisti najavljuju prosvjed

NIJE DOBRO U BRODOTROGIRU Končar iznenada otkazao kolektivni ugovor, plaće kasne, sindikalisti najavljuju prosvjed

Mateo Tramontana kaže da plaća za travanj nije isplaćena otprilike polovici od ukupno 750 zaposlenika škvera i povezanih tvrtki, ali se nada da će se to dogoditi do kraja ovog tjedna

Vlasnik i predsjednik Uprave trogirskog brodogradilišta Danko Končar bez najave je otkazao kolektivni ugovor u Brodotrogiru i svim drugim povezanim tvrtkama u kojima drži udjele, što je izazvalo nezadovoljstvo radnika i sindikata, piše tportal. Pored toga, plaća za prošli mjesec ponovno kasni i upravo traje proces mirenja, a sindikalisti najavljuju mogući prosvjed.

Kolektivni ugovor sklopljen još 2006. godine formalno je otkazan za Brodotrogir kao krovnu tvrtku, ali primjenjuje se i u ostalima. Upravo je krovna tvrtka sa sedamdesetak radnika nedavno podnijela prijedlog za otvaranje predstečajne nagodbe i taj proces traje sa zasad neizvjesnim ishodom.

Potez Končara zatekao je sindikate te upozoravaju da se poslodavac ni dosad često nije pridržavao kolektivnog ugovora. No nakon formalnog otkazivanja radnicima su sada i službeno umanjena prava, poput trajanja godišnjeg odmora ili visine otpremnina.

- Dosad su one iznosile prosječnu bruto plaću društva, što je u konkretnom slučaju iznosilo oko 5900 kuna po godini radnog staža. Sada se to smanjuje na šest prosječnih ostvarenih plaća. Ljudi su prepuni pitanja i jako zabrinuti, a moram priznati da se bojim izgreda. Prekipjelo im je - kaže za tportal glavni sindikalni povjerenik Ivica Sorić.

Kada su plaće kasnile prošlog puta, dio radnika demonstrativno je otišao u šetnju obližnjom Končarevom marinom te su iskazali nezadovoljstvo jer su uvjereni da je njegov cilj zapravo potpuno gašenje brodogradnje. Sorić tvrdi i da je u ovom slučaju Vlada potpuno zakazala jer nije kvalitetno nadgledala restrukturiranje koje nije provedeno u smjeru da se zadrži brodograđevna djelatnost.

- Pored svega toga, ponovno kasne plaće. Čekat ćemo do utorka i onda donijeti odluku o mogućem štrajku i prosvjedu. Nije dobro - najavljuje sindikalni povjerenik.

U vodstvu Brodotrogira za tportal tvrde da je kolektivni ugovor jednostavno pregazilo vrijeme i da je situacija 2006. godine naprosto bila potpuno drugačija, pa nema logike da on i danas vrijedi.

- Spremni smo nastaviti razgovore oko sklapanja novog ugovora, a postojeći ionako vrijedi još tri mjeseca nakon otkazivanja - kazao je član Uprave Mateo Tramontana.

On tvrdi da plaća za travanj nije isplaćena otprilike polovici od ukupno 750 zaposlenika Brodotrogira i povezanih tvrtki, no nada se da će se to dogoditi do kraja ovog tjedna. Optužbe radnika o planovima za gašenje brodogradnje u Trogiru zasad demantira.

- Škver će možda biti malo drugačije strukturiran jer danas imamo radnike koji nemaju posla dok za neke druge poslove moramo angažirati kooperante. U procesu predstečajne nagodbe izradili smo plan o namirenju vjerovnika, a ako se realiziraju ideje na kojima radimo, posla će biti preko glave - tvrdi Tramontana.

O konkretnim poslovima, o kojima se navodno pregovara nije želio govoriti.

Vaša reakcija na temu