Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NIJE KRIV Frane Mitrović oslobođen optužbe za peglanje kartice Jadroplova

NIJE KRIV Frane Mitrović oslobođen optužbe za peglanje kartice Jadroplova

Za optužnicu dignutu 2000. godine uskoro nastupa zastara

Sudac Mlađan Prvan oslobodio je optužbe za zlouporabu Franu Mitrovića, bivšeg direktora Splitske banke i člana Nadzornog odbora Jadroplova i Nikšu Giovanellija, bivšeg predsjednika Uprave splitskog brodara. Sudilo im se zbog toga što je Mitrović u godinu dana potrošio pola milijuna kuna s kartice Jadroplova na privatne potrebe. Bilo je to krajem 90-ih u vrijeme kada je Mitrović bio konzul RH u Milanu. Putovao je po svijetu i trošio na karticu Jadroplova. Troškovi su, smatrao je, bili opravdani jer su napravljeni zbog poslovnih potreba splitske tvrtke. Priznao je, međutim, da se zabunio pod narkozom kada je operaciju kamenca platio karticom tvrtke, a ne svojom. 

Sutkinja Maria Majić osudila je obojicu optuženika u travnju 2011. godine na zatvorske kazne. Mitrović je dobio dvije godine, a Giovanelli godinu i pol. U to doba Mitrović je bio na čelu Pomorskog fakulteta u Splitu. Vrhovni sud srušio je osuđujuću presudu 2015., i to zbog bitne povrede postupka i razlike u visini štete od šest tisuća kuna u objavi presude i pismenom otpravku. Sutkinja Majić poslala je ispravak, koji nije uvažen uz obrazloženje da se nije radilo o očitoj omaški. 

Optužnica iz 2000. godine došla je potom u ruke suca Prvana, koji je odmah zatražio izuzeće jer je kao vaterpolo sudac imao prilike osobno upoznati Mitrovića, koji je svojedobno bio igrač i predsjednik Sportskog društva Jadran te Giovanellija, koji je kao direktor Jadroplova financirao vaterpolo klub Jadran. Izuzeće nije prihvatio tadašnji predsjednik suda Marijan Miletić. Smatrao je da poznanstvo Prvana s okrivljenicima profesionalne, a ne osobne naravi. 

Koncem 2017. sudac Prvan saslušao je bivšeg predsjednika Uprave Jadroplova Zvonka Toulu, koji je podnio kaznenu prijavu protiv Giovanellija i Mitrovića zbog peglanja kartice. Toula je kazao da su samo dvojica članova Nadzornog odbora imali kartice i kako Giovanelli nije postavljao nikakvo pitanje oko troškova na kartici. 

Svjedočio je i bivši splitski gradonačelnik Miroslav Buličić. Prisjetio se kako je Mitrović u Milanu počastio ručkom poglavarstvo grada Splita na čelu s gradonačelnikom Ivicom Škarićem. Račun je plaćen karticom Jadroplova. Buličić je tada u Milanu sreo i gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu koji je bio službenik u konzulatu. Sucu Prvanu je rekao da su za ručkom rješavali složene imovinsko-pravne odnose Jadroplova i Grada Splita. 

Dragan Mijoč, odvjetnik Frane Mitrovića, kaže da je oslobađajuća presuda bila očekivana. Rekao nam je da su u postupku obavljena dva knjigovodstveno-financijska vještačenja sa zaključkom da se priložena dokumentacija ne može vještačiti, odnosno, da nije vjerodostojna. Izdatke je Mitrović radio širom svijeta, a u postupku je trebalo dokazati da troškovi nisu imali veze s Jadroplovom. Svjedoci su, kaže Mijoč, potvrdili da je radio u korist Jadroplova i da je obavljao poslove njihovog zastupnika u Milanu. 

Tužiteljica Marina Matušan svakako će se žaliti na oslobađajuću presudu, no pitanje je uopće hoće li Vrhovni sud išta i odlučiti prije nastupanja zastare koncem srpnja za Mitrovića, odnosno, krajem studenog za Giovanellija. 

Vaša reakcija na temu