Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press NIJE NI MALO Kandidatu Domovinskog pokreta 3200 eura kazne za diskriminaciju splitskog dogradonačelnika

NIJE NI MALO Kandidatu Domovinskog pokreta 3200 eura kazne za diskriminaciju splitskog dogradonačelnika

Napisao mu je da je debil četnički. Nije se ni ispričao

Matej M., kandidat Domovinskog pokreta sa zadnjih lokalnih izbora, kažnjen je kaznom od 3.200 eura jer je na Facebooku napisao splitskom dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću da je četnik. Time je počinio prekršaj iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije, zaključila je sutkinja Općinskog prekršajnog suda nakon provedenog postupka.

Na ročištu prije četiri dana saslušan je i Ivošević, korak do njega bio je i okrivljenik. Sutkinja ga je pitala hoće li se ispričati, no nije to napravio. Pojasnio je kako je upotrijebio termin četnik, jer su četnici banda, a za njega su ovi na vlasti u Splitu banda. 

Kao što je poznato, postupak se poveo po Ivoševićevoj prijavi policiji nakon što je pročitao da je Matej M. sa svog profila ispod njegove objave u komentaru napisao sljedeće: 

'Majku ti tvoju tebi i dvosmjernoj traki. Uru vrimena vozim debilu jedan četnički. Treba tebe dobro polomi.'

Splitska policija privela je Mateja M. na Prekršajni sud, no sutkinja ga je pustila nakon ispitivanja. U svojoj obrani je naveo da je vozio ljude za jednu putničku agenciju i da je zapeo u Zvonimirovoj ulici. Napisao je Ivoševiću da je četnik jer ga je ime asociralo da bi mu netko mogao biti srpske nacionalnosti. 

Ivošević je, pak, kazao da je okrivljeni i prije stavljao objave uvredljivog sadržaja, ali da ih nije prijavljivao. Ovaj put je to napravio jer je odlučio da tome mora stati na kraj, tim više što se radi o vrijeđanju na nacionalnoj osnovi, kao i prijetnji da ga treba dobro polomiti. 

Njegov otac je pripadnik srpske nacionalne manjine, rođen je u Somboru, a za vrijeme Domovinskog rata djelovao je humanitarno. Ivošević je kazao i kako su dva člana njegove obitelji poginuli u Domovinskom ratu kao pripadnici HV-a pa ovakve uvrede i njemu i njegovoj obitelji zaista teško padaju te vrijeđaju dostojanstvo. 

Matej M. uvjeravao je sutkinju kako nije napisao polomiti, nego polomi. Što bi to konkretno značilo, nije uspio pojasniti. 

Za prekršaj članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije propisana je kazna od 5000 do 30 tisuća kuna, odnosno, od 663,61 do 3.981,68 eura. Za sutkinju nije bilo spora da je prekršaj počinjen. Iz perspektive svake razumne osobe vidi se da se radi o ponižavajućem postupanju, zaključila je. Objava je napisana u cilju prouzročenja neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja jer je član Ivoševićeve obitelji srpske nacionalnosti. 

Izrečena kazna je blizu maksimuma. Osim što je okrivljenik ponižavajuće postupao prema Ivoševiću radi razlike u etničkoj i nacionalnoj pripadnosti, usto mu je i prijetio, i to preko društvene mreže dostupne javnosti. Nije iskazao žaljenje, niti se ispričao, štoviše nazvao je njega i kolege iz aktualne vladajuće garniture bandom pa sutkinja zaključuje da je kod okrivljenika izostala samokritičnost.

Vaša reakcija na temu