Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NIJE PREKRŠAJ: HSP-ovci plovili po Neretvi s crnom zastavom i natpisom 'Za dom spremni'

NIJE PREKRŠAJ: HSP-ovci plovili po Neretvi s crnom zastavom i natpisom 'Za dom spremni'

Oslobođen je tajnik splitskog HSP-a, policija mu mora vratiti HOS-ovu zastavu

Općinski sud u Dubrovniku oslobodio je tajnika splitsko-dalmatinskog HSP-a Grgu Jelavića Mitrovića optužbe za prekršaj članka 37. Zakona o javnom okupljanju, a policija mu mora vratiti i HOS-ovu zastavu s natpisom 'Za dom spremni'. 

Jelavića Mitrovića prijavila je policija na maratonu lađa na Neretvi 2017. godine nakon što su zamijetili da lađa s HSP-ovcima vije zastavu crne boje dimenzija 3 s metar i pol s natpisom HOS, HSP, 'Za dom spremni' i izvedenicom službenog grba RH s prvim bijelim poljem pa su zaključili da je nosio obilježje kojim se poziva na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i nesnošljivost budući da je natpis 'Za dom spremni' bio službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima NDH te kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti te trivijaliziranje žrtava zločina protiv čovječnosti. 

Jelavić Mitrović prigovorio je obaveznom prekršajnom nalogu policije pa je proveden žurni postupak. Ispitan u Splitu, tajnik splitsko-dalmatinskog HSP-a kazao je da se ne osjeća krivim te je naveo da nije pozivao, niti poticao na nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i nesnošljivost. Pojasnio je kako se radilo o legalnoj zastavi postrojbi HOS-a i službenoj zastavi HSP-a Splitsko-dalmatinske županije koja je bila istaknuta na prednjem dijelu lađe. 

Kada je policajac uzeo zastavu s lađe, Jelavić Mitrović mu je kazao kako to smatra krađom. U svom iskazu naveo je kako je pozdrav 'Za dom spremni' starohrvatski pozdrav još iz vremena Zrinskih koje su koristile sve postrojbe domovinske Hrvatske vojske. U prigovoru je naveo da zastava nije sporna jer je riječ o zastavi jedne od postrojbi iz Domovinskog rata koja se redovito ističe uz zastavu drugih postrojbi i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Štoviše, isto obilježje s istim grbom i pozdravom spomenuto je u statutima udruga HOS-a, na njihovim pečatima i obilježjima. Niti jedna udruga nije zabranjena, a njihovi statuti usklađeni su za Zakonom o udrugama iz 2014. godine, istaknuo je tajnik Splitsko-dalmatinskog HSP-a.

In dubio pro reo 

Jelavić Mitrović kazao je da nisu ni vikali, ni galamili. Došli su se opustiti i nakon natjecateljskog dijela večerati, međutim, policijska intervencija sve je poremetila pa je HSP-ovcima propala večera. Otišao je kući ljutit, gladan i razočaran. 

Sud je ispitao i rukovoditelja policijskog osiguranja koji se prisjetio kako su sve lađe bile posložene za start, osim lađe HSP-ovaca koja je plovila uzvodno s istaknutom zastavom HOS-a. Postupao je po nalogu nadređenih da se lađa isprati do obale i provjeri ima li elemenata prekršaja. Utvrdili su da je zastavu istaknuo Jelavić Mitrović koji im je kazao da je zastava vlasništvo HSP-a Splitsko-dalmatinske županije. Temeljem natpisa 'Za dom spremni' i prakse Ustavnog suda konstatirali su da se radi o prekršaju iz članka 37. Stavak 2. Zakona o javnom okupljanju. 

Sud je nakon svega zaključio da nije utvrđena krivnja okrivljenika za prekršaj koji mu se stavlja na teret. Konstatirano je da se radilo o ratnoj zastavi HOS-a i da kao takva nije zabranjena te se koristi u mimohodu HV-a pa samo isticanje na pramcu neretvanske lađe u kojoj su bili pripadnici HOS-a, očigledno u spomen na obrambene postrojbe HV-a iz Domovinskog rata, nikako ne znači da se na taj način pozivalo ili poticalo na nacionalnu rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti. Stoga, piše u presudi, ne može se smatrati dokaznim da je okrivljenik počinio prekršaj za koji se tereti pa je u prijeporu, a u smislu načela in dubio pro reo, donesena za njega povoljnija odluka na način da je oslobođen optužbe. Sud je naložio i da policija vrati oduzetu zastavu. 

Jelavić Mitrović zadovoljan je presudom koja je donesena 10. travnja. 

'Ništa nije slučajno. Tako ni datum izricanja presude. Bog i Hrvati. Koga smeta neka pati. ZDS', napisao je Jelavić Mitrović na Facebooku. 

Vaša reakcija na temu