Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NIJE SAMO ŠUMICA Grad miče i restoran na Zvončacu: 'Ovo je vjerojatno jedinstveni primjer da je ozakonjen objekt na površini javne namjene'

NIJE SAMO ŠUMICA Grad miče i restoran na Zvončacu: 'Ovo je vjerojatno jedinstveni primjer da je ozakonjen objekt na površini javne namjene'

Traži se ukidanje minimalnih tehničkih uvjeta, a poslan je i račun za korištenje bez pravnog osnova

Gradska uprava u Splitu nije zatražila samo ukidanje minimalnih tehničkih uvjeta za restoran Šumica, već i restoran Zonu na Zvončacu uređen na mjestu bivšeg disko bara Jungla. Kako se objekt nalazi u zaštićenoj zoni park šume Marjan, ugostitelj Bernard Križanović zatražio je od javne ustanove produženje ugovora o koncesijskom odobrenju. Ravnatelj Park šume Marjan Marko Pejnović početkom godine nam je kazao da će to i napraviti, no to ipak neće biti slučaj. 

Štoviše, ne samo da Križanović neće dobiti novi koncesijski ugovor, nego ravnatelj Pejnović smatra da bi cijeli objekt trebao ukloniti. Takav stav rezultat je aktivnosti pročelnice Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita Maje Đerek koja je Križanoviću poslala račun za korištenje prostora bez valjanog pravnog osnova. Otprilike je duplo veći od onoga što bi Križanović trebao plaćati javnoj ustanovi za koncesijsko odobrenje. Pročelnica Đerek najavila je i kako će od Ivana Relate, koji je legalizirao objekt, premda nije vlasnik, tražiti povrat stečenog bez osnove, odnosno, najma koji mu plaća Križanović. 

'Prvi put je Grad Split napravio očevid i uvrstio objekt u registar Grada. Utvrđeno je da prostor za ugostiteljsku djelatnost koristi društvo Ambo d.o.o. te da plaća 2.000 eura zakupa mjesečno Ivanu Relati, koji nije upisan kao vlasnik objekta', navodi Đerek. 

Uvidom u zemljišne knjige otkrila je da se objekt nalazi na dvije čestice. Prva, površine 1.532 kvadratna metra, uknjižena je kao javno dobro, a u naravi predstavlja nerazvrstanu cestu i javnu zelenu površinu, odnosno, komunalnu infrastrukturu. Druga, površine 28.962 metara kvadratnih, uknjižena je na Grad Split kao parking, put, park i izgrađeno zemljište. 

'Sukladno odredbi članka 366. stavka 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, u Republici Hrvatskoj vrijedi načelo pravne jedinstvenosti nekretnine, što znači da je vlasnik čestice vlasnik svega što je s njom razmjerno trajno povezano na njezinoj površini ili ispod nje. 

Iako je objekt pravomoćnim rješenjem od 2. srpnja 2020. ozakonjen sukladno Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim građevinama po zahtjevu Ivana Relate, isto po navedenom Zakonu nema učinka na vlasništvo zgrade i zemljišta na kojem je zgrada izgrađena. Drugim riječima, bilo tko je mogao podnijeti zahtjev za ozakonjenje, ali to ne znači da je vlasnik objekta. 

Iz svega navedenog proizlazi da je vlasnik objekta još uvijek Grad Split. Ovo je vjerojatno jedinstveni primjer da je ozakonjen objekt nezakonito izgrađen na komunalnoj infrastrukturi i na površini javne namjene, uz napomenu da se nalazi u zaštićenom području Park šume Marjan, i to uz razne pravne ekshibicije. 

Naime, u spisu postoji rješenje kojim se odbija zahtjev za legalizaciju jer se objekt nalazi u zaštićenom području na površini javne namjene. 

Ivan Relata pozvan je da dostavi suglasnost za ozakonjenje koju je i dobio od tadašnjeg ravnatelja Park šume Marjan Damira Grubšića. Iako je suglasnost povukao kasniji v.d. ravnatelja Stipe Mušura jer javna ustanova nije vlasnik, niti je ovlaštena za upravljanje komunalnom infrastrukturom i površinama javne namjene, pravomoćno rješenje još egzistira, a Upravni odjel za urbanizam i izgradnju nije pokrenuo obnovu postupka', navodi Đerek. 

Sve ove okolnosti su bile poznate i ranije, no do sada nije učinjeno ništa konkretno kako bi se ova situacija razriješila. Pročelnica Đerek nas je izvijestila o daljnjim aktivnostima. 

'Upravni odjel za gradsku imovinu smatra kako se gradska imovina mora zaštititi te kako suglasnost na ozakonjenje nikada nije ni smjela biti dana pa će stoga uložiti sve pravne lijekove kako bi se navedeno rješenje stavilo van snage. Uopće nije jasno kako je bivši ravnatelj javne ustanove, kojem je glavna zadaća briga o zaštiti zaštićenog područja, mogao bez razmišljanja i preispitivanja dati ovu suglasnost. 

Upravni odjel za gradsku imovinu ispostavio je stvarnom korisniku, društvu Ambo d.o.o., naknadu za korištenje objekta bez valjanog pravnog osnova u iznosu od 9.123,20 eura mjesečno uvećano za PDV, temeljem članaka 1111. – 1120. Zakona o obveznim odnosima, sve do predaje poslovnog prostora. 

Upravni odjel za gradsku imovinu zatražit će od Ivana Relate povrat stečenog bez osnove za minulo razdoblje sukladno zakupnini utvrđenoj ugovorom o zakupu poslovnog prostora s Ambo d.o.o. Od Županije splitsko-dalmatinske zatraženo je ukidanje minimalnih tehničkih uvjeta, budući da je preduvjet za ishođenje minimalnih uvjeta ugostiteljskih objekata dokaz o pravu korištenja objekta, odnosno, poslovnog prostora, a poslovni prostor se koristi temeljem ugovora s osobom koja nije vlasnik objekta. 

O svemu je obaviještena Park šuma radi provjere smije li se izdati koncesijsko odobrenje. Park šumi je odgovoreno kako ovaj Upravni odjel smatra da se protiv Ambo d.o.o. trebaju pokrenuti odgovarajući postupci te da se ugovori s istim, kao bespravnim korisnikom, ne smiju sklopiti', navodi pročelnica Đerek. 

Evo što nam je kazao ravnatelj Park šume Marko Pejnović.

'Sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode, obavljanje bilo kakve gospodarske, pa time i ugostiteljske djelatnosti na području Park šume, moguće je samo uz odobrenje Javne ustanove koja upravlja zaštićenim dijelom prirode. Svako obavljanje takve djelatnosti bez koncesijskog odobrenja predstavlja prekršaj sukladno prekršajnim odredbama istog zakona, za koji su zapriječene visoke novčane kazne. 

Pri odlučivanju o zahtjevu za koncesijsko odobrenje, nužno je prvenstveno voditi računa o zaštiti prirode i reda u zaštićenim dijelovima prirode te izbjegavanju potencijalno opasnih posljedica koje bi obavljanje gospodarske djelatnosti moglo prouzročiti. 

Kako je Grad Split očevidom utvrdio da Ambo d.o.o. koristi poslovni prostor bez valjanog pravnog osnova te je sukladno važećoj zakonskoj regulativi podnesen zahtjev Županiji za otkazivanjem minimalnih tehničkih uvjeta, razvidno je da ne postoji mogućnost zakonskog udovoljavanja zahtjevu za koncesijsko odobrenje. 

S obzirom na zemljišno-knjižno i vlasničko stanje iz dopisa Upravnog odjela za gradsku imovinu upućenog Županiji sa zahtjevom za otkazivanje minimalnih tehničkih uvjeta, razvidno je da je korištenje nekretnine od dana sklapanja ugovora o zakupu s prijašnjim nezakonitim korisnikom od 21. kolovoza 2020. bilo nezakonito. 

Komisijskim zapisnikom ustanove od 19. siječnja 2023. utvrđeno je područje na istoj čestici uz navedeni objekt koje Ambo d.o.o. također koristi bez valjane pravne osnove. 

Zbog navedenog Javna ustanova ima pravo potraživati naknadu zbog nezakonitog korištenja objekta i površine kroz cijelo navedeno razdoblje. Činjenica da je za objekt izdano rješenje o izvedenom stanju po zahtjevu prijašnjeg nezakonitog korisnika, s obzirom na utvrđeno zemljišno-knjižno i vlasničko stanje, ne može biti od utjecaja na zakonitost obavljanja djelatnosti, niti od utjecaja na izdavanje koncesijskog odobrenja, budući da je razvidno da po načelu jedinstva nekretnine za objekt ne može biti izdana nikakva dozvola, niti građevinska, niti uporabna. Štoviše, trebalo bi se pristupiti uklanjanju objekta', kaže Pejnović.

Vaša reakcija na temu