NIKAKO NA ZELENU GRANU Stručnjak Milan Pernek šokiran novom idejom vezanom za sanaciju Marjana!

NIKAKO NA ZELENU GRANU Stručnjak Milan Pernek šokiran novom idejom vezanom za sanaciju Marjana!

Potpuno je pogrešno od snimanja dronom očekivati rezultat o potkornjaku

Grad Split je angažirao Hrvatsku gorsku službu spašavanja za 'utvrđivanje nultog stanja Marjana nakon sječe'. Ukratko, objasnili su nam u HGSS-u, bespilotnom letjelicom odnosno dronom su utvrđivali stanje koje će proslijediti Šumarskom institutu.

Nakon toga će, prema dostupnim informacijama, odlučiti je li potrebna daljnja sječa na Marjanu zbog potkornjaka. 

Stručnjak dr.sc. Milan Pernek šokiran je najavom da će se na osnovu drona prognozirati gdje je potkornjak.

- Nadam se da to nije istina jer je, po meni, to glupost. Da bi se vidjelo gdje je i je li potkornjak tu, mora se biti na terenu. Potpuno je pogrešno od snimanja dronom očekivati rezultat o potkornjaku jer ga ne možete dobiti. Dron može snimiti ono što je oštećeno, a za to vam onda i ne treba! Jedino stručnjaci na terenu, znaju se i metode, mogu vidjeti gdje je žarište - poručio je Pernek, stručnjak o ovom pitanju.

U Gradu vlada šutnja o ovom pitanju iako su se pojavile špekulacije da će dron iskoristiti i za 'brojanje stabala'.  Naime, službene brojke prema programu gospodarenja su da je oko 64.000 stabala na Marjanu, a tijekom sanacije, zbog koje pršte kaznene prijave, prof.dr.sc. Mirko Ruščić je iznio da ih je u park šumi preko 100.000, po njegovoj procjeni i 115.000.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51265, "");
Pregledaj komentare