Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić NINČEVIĆ-LESANDRIĆ ODGOVORILA NA PITANJA ČITATELJA: Ne znam hoću li nešto promijeniti, ali ću se nastaviti boriti
Pitaj me bilo šta Piše: Mate Prlić

NINČEVIĆ-LESANDRIĆ ODGOVORILA NA PITANJA ČITATELJA: Ne znam hoću li nešto promijeniti, ali ću se nastaviti boriti

Podršku su mi dali mnogi ljudi, nestranački i stranački, a među njima i oni koji su u HDZ-u

Ivana Ninčević-Lesandrić gošća je našeg serijala 'Pitaj me bilo šta'. Svojim govorom u Saboru pokrenula je inicijativu #PrekinimoŠutnju, a ovdje donosimo njene odgovore na pitanja koja su joj postavili čitatelji Dalmatinskog portala...

Hoćete li tužiti šefa splitske Ginekologije Denija Karelovića zbog njegovih izjava?

- S obzirom na sve do sada odrađene konzultacije s odvjetnicima (a imam još neke kroz ovaj tjedan), ne vidim razloga da to ne učinim. I odmah da smo na čisto, ne zanimaju me nikakva financijska sredstva, jer ću ih u tom slučaju donirati, ali želim samo da se pokaže primjerom kako se ne može i ne smije ponašati mimo zakona. 

Koji su vaši sljedeći koraci po pitanju ove kalvarije koju žene prolaze?

- Kako ovo nije područje koje inače zastupam u Saboru i kroz izlaganja i zastupnička pitanja, kao i predlaganja zakonskih prijedloga, u kontaktu sam ljudima koji se ovom problematikom bave već dugo vremena i koji su stručni za ponuditi prijedloge rješenja. Trenutno je jedan od koraka organizirati tematske sjednice, sazvati klub žena zastupnica u Saboru, raspraviti o prijedlozima koji dolaze od udruga koje se već duže vrijeme bave ovim problemima, a svakako je najvažnije pratiti korake Ministarstva po pitanju ove teme i na vrijeme reagirati. 

Mislite li stvarno da ćete nešto promijeniti?

- Iskreno, ne znam hoću li nešto promijeniti, ali ću se nastaviti boriti. Nisam ni blizu očekivala ovoliki odjek, odnosno da je ovoliko žena imalo tolika loša iskustva. S druge strane, mislim da je upravo zbog tolikog broja loših iskustava i svih žena koje su imale hrabrosti javno iznijeti svoje loše iskustvo, već došlo do pomaka, makar ovih dana nitko nije doživio nešto slično. Sada je vrijeme da se to i trajno zaustavi.

Kada ćete progovoriti o radu na drugim odjelima bolnice? Nije Ginekologija jedina...

- Od kada sam ušla u Sabor, kao zastupnica bavim se isključivom temom mikro i malog poduzetništva i obrta, jer je to područje u kojem imam prethodno iskustvo, diplomirana sam ekonomistica i osnivačica poduzetničke potporne institucije, pa je prirodno da se bavim temama u kojima sam stručna i u kojima imam iskustva. Shodno navedenom, o problemima s kojima nisam upoznata mogu govoriti samo ako me prethodno upoznate, bilo pisanim putem ili kroz ured zastupnice.

Ajde recite ime onoga tko Vas je bez anestezije rezao, nemojte kao svi političari 'okolo kole'...

- Ovdje uopće nije stvar doktora, ni doktorice, ukoliko su odradili sve što je bio unutar njihovih mogućnosti. Problem su njihove ograničene mogućnosti, nedostatak lijekova, anestezija, manjak anesteziologa, opreme, materijala, aparata, zastarjele metode, nedostatak novih tehnologija, a upravo te mogućnosti uređuju njihovi nadležni. Za opoziv ministra bilo je popisano čak 52 razloga. A ako pričamo o odnosu liječnika prema pacijentu, onda trebamo napomenuti da je razgovor i informiranje pacijenta zaista jako važno, a to često upravo i nedostaje. A ako pričamo o lošim osobama unutar nekog sustava, pa loš čovjek će uvijek biti loš, bio on doktor, pravnik, ekonomist ili blagajnik, i takve ljude treba sankcionirati i ne dopustiti da  predstavljaju i sve one koji su unutar tog istog sustava sušta suprotnost njihova ponašanja.

Je li Vam dao podršku ijedan HDZ-ovac? 

- Da, podršku su mi dali mnogi ljudi, nestranački i stranački, a među njima i oni koji su u HDZ-u.

Jesu li Vas pogodio neki od komentara na društvenim mrežama?

- Ne, do mene nije došao niti jedan komentar koji bi me pogodio, pogodile su me ove bolne životne situacije kroz koje su prolazile i mnoge druge žene pa stoga nema potrebe za ikakvim negativnim komentarima i konotacijama, ovdje ima samo potrebe za rješavanjem ovakve prakse.

Bila sam šest puta u rodilištu, nemam niti jednu primjedbu, mogu reći sve najbolje, a isto tako sam imala kiretaže na živo. To može shvatiti samo onaj tko je probao...

- Drago mi je da imate pozitivna iskustva, jer ih trebamo svi imati. Što se tiče kiretaže, također, to je medicinski postupak koji nipošto ne smije uzrokovati ni bol, ni poniženje, pogotovo u 2018. godini kada imamo toliko mogućnosti da se isto ne dogodi. I istina, samo onaj tko je to nažalost doživio, može to i shvatiti. Nadajmo se da su loša iskustva iza nas. 

Možete li vidjeti tko je i zašto zatvorio makarsko rodilište i zašto žene rađaju u autu u vožnji do Splita ili u hitnoj koja nema apsolutno ništa za obaviti porod dok naše lijepo rodilište zjapi prazno? 

- S obzirom na to da nisam upućena u situaciju, o vašem pitanju postavit ću zastupničko pitanje ministru, za koje ćemo dobiti odgovor unutar 30 dana. Na stranicama Sabora možete pratiti zastupnička pitanja i odgovore, a ako ovo ne pronađete, slobodno mi se javite u inbox, pa ću vam proslijediti odgovor. 

Zašto se na njegu teško bolesnog roditelja nema pravo na bolovanje?

- Postavit ću zastupničko pitanje ministru, za koje ćete dobiti odgovor unutar 30 dana. 

Čemu dugo čekanje na preglede, konkretno ultrazvuk dojke dvije godine, a ima toga i za druge preglede...

- Kao što sam rekla i u prethodnim slučajevima, poslat ću zastupničko pitanje ministru, za koje ćete dobiti odgovor unutar 30 dana.

Koliko još puta mislite koalirati s HDZ-om?

- Ne mislimo.

U Stobreču ne postoji niti jedan gradski vrtić. Hoćete li i kada u Gradskom vijeću pokrenuti pitanje izgradnje gradskog vrtića u Stobreču? 

- Moji kolege vijećnici više su upoznati s ovom temom, i ono što sam od njih doznala jest da državni pedagoški standardi pedagoškog odgoja zahtijevaju npr. da soba dnevnog boravka treba imati površinu od 5 kvadrata po djetetu, igrališta moraju imati površinu najmanje 15 kvadrata po djetetu. Problem u Stobreču i u većini splitskih kotareva je prostor i vrtići se nemaju gdje graditi, a neiskorišteni poslovni prostori se ne mogu iskoristiti, jer vrtić mora biti zaseban objekt. Unatoč navedenim preprekama i dalje ćemo raditi na iznalaženju načina i sredstava za izgradnju dječjeg vrtića

Što mislite da se poligraf uvede kao pomoćno sredstvo na sudu radi dokazivanja istine?

- To je stvar pravosuđa, odnosno zakona, a ja osobno nema ništa protiv. 

Vaša reakcija na temu