Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Čistoća Split Nisu svi u Čistoći za štrajk: 'Ne želimo sudjelovati u postizanju privatnih interesa nekolicine nasilnika i neradnika'
NAŠ GRAD Gradsko vijeće i rad gradskih tvrtki Piše: Dalmatinski portal

Nisu svi u Čistoći za štrajk: 'Ne želimo sudjelovati u postizanju privatnih interesa nekolicine nasilnika i neradnika'

'Ispunjena je većina zahtjeva, ograđujemo se od bilo kakvih mogućih nereda i javnih pritisaka'

Radnici Čistoće Split oglasili su se otvorenim pismom povodom najave štrajka u Čistoći d.o.o. Split.

Prenosimo ga u cijelosti.

'S obzirom na najave sindikalnog povjerenika Čistoće, Marina Jadrića, kako će radnici Čistoće d.o.o. Split u srijedu, 5. 4.2023. pokrenuti štrajk zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtjevi, osjećamo da je naša dužnost, prvenstveno prema našim sugrađanima i korisnicima naših usluga, a potom i ostatka zainteresirane javnosti iznijeti i drugu stranu cijele situacije u našem poduzeću jer ona nije ni približno onakva kakvom je kolega Jadrić i njegovi malobrojni istomišljenici žele prikazati.

Naime, početkom 2023. godine kada su krenuli pregovori sa upravom i skupštinom Čistoće oko novog kolektivnog ugovora, velika većina članova sindikata ali i ostalih radnika Čistoće bila je za to da se novim kolektivnim ugovorom pokušaju povećati materijalna davanja radnicima i općenito poboljšati uvjeti rada u smislu pokrivanja troškova prijevoza, toplog obroka i sl. te je kolega Jadrić imao podršku u svojim nastojanjima da isto ispregovara. Prema posljednjoj informaciji koji su radnici Čistoće dobili od uprave i skupštine Čistoće, ispunjeno je 9 od 10 zahtjeva koje su sindikati postavili pred upravu i skupštinu, od čega svi koji se tiču izravnih materijalnih davanja radnicima sa čime je velika većina članova sindikata i ostalih radnika zadovoljna.

Jedini zahtjev koji nije ispunjen je da pravilnik o radu uđe u tekst kolektivnog ugovora, čime bi sindikat (ili sindikati) Čistoće dobili mogućnost krojenja kadrovske politike u Čistoći. Jedini radnik Čistoće koji na tome inzistira jest sindikalni povjerenik Marin Jadrić kojemu je ukinuto dosadašnje (nepotrebno) radno mjesto te mu je ponuđeno novo radno mjesto sukladno njegovoj struci i sa istom plaćom kao i do sada uz bitnu razliku što bi sada svoju plaću trebao pošteno i zaraditi i što bi bio odgovoran za svoj rad. Kolega Jadrić je oko sebe okupio nekolicinu neradnika i istomišljenika koji sada zastrašuju i prijete kolegama koji ne žele štrajkati i najavljuju blokadu poduzeća u srijedu ujutro.

U prilog toj činjenici je i situacija sa predzadnje skupštine članova sindikata na kojoj su se na početku skupštine skupljali potpisi prisutnih članova sindikata da bi se utvrdilo postojanje kvoruma. Kada je izvršni odbor sindikata vidio da većina ljudi nije za štrajk (od kojih su neki i napustili skupštinu nezadovoljni ustrajanjem na štrajku), okupljenim radnicima su rekli da će se potpisi o prisutnosti smatrati i pristankom za pokretanje štrajka, a oni koji nisu za štrajk neka dođu povući svoj potpis sa liste. Nakon tih riječi, nekolicina radnika se okupila oko stola sa potpisima uz rečenicu: 'Ajde da vidimo tko će potpisat da nije za štrajk!'.

Radnici Čistoće su svjesni visine svojih primanja i odgovornosti posla kojeg obavljaju, pogotovo sada na početku turističke sezone i ne žele sudjelovati u postizanju privatnih interesa nekolicine nasilnika i neradnika Čistoći te se ograđuju od bilo kakvih mogućih nereda i javnih pritisaka koje nekolicina nezadovoljnika sprema za ovu srijedu.'

Vaša reakcija na temu