NOVA ZLOČINAČKA Majstorović i ekipa planirali šverc kokaina iz Južne Amerike, svatko je trebao zaraditi po 50 tisuća eura na kilu prodane droge

NOVA ZLOČINAČKA Majstorović i ekipa planirali šverc kokaina iz Južne Amerike, svatko je trebao zaraditi po 50 tisuća eura na kilu prodane droge

USKOK organizaciju Deana Majstorovića sumnjiči i za paljenje lokala i pripremanje likvidacije

Dean Majstorović priveden je danas na ispitivanje u splitski USKOK kao osumnjičeni za organiziranje zločinačke organizacije u koju je povezao Luku Buzdovačića, Jerka Malvasiju i B. Š., koji se jedini od svih prijavljenih i dalje nalazi na slobodi, odnosno, u bijegu. Osim Majstorovića, na ispitivanje u USKOK privedeni su Buzdovačić, Ivan Šunjić te Dino Stojanović, brat Kristijana Stojanovića. Malvasija i sedmi osumnjičenik H.M. nalaze se od ranije u zatvoru. Sutra bi se trebalo odlučiti o pritvoru. Ovo je nakon skupine Željka Rajića druga zločinačka organizacija u Splitu razbijena u posljednjih godinu dana. 

Danas nam je majka Deana Majstorovića kazala da je teško bolestan i da se ne sjeća posljednjih sedam godina života, no psihijatrica je prije ispitivanja na USKOK-u zaključila da je raspravno sposoban te je, kako doznajemo, na kraju ipak iznio svoju obranu. 

Organizaciji Deana Majstorovića stavlja se nekoliko djela na teret. Pripremanje ubojstva, paljenje lokala i unosan posao sa švercom kokaina iz Južne Amerike. USKOK je donio rješenje o istrazi zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja oružjem. 

USKOK sumnja da je Majstorović od 1. srpnja prošle godine povezao B. Š., Malvasiju i Buzdovačića, razradio plan i svakome podijelio zadatke s nakanom usmrćenja jedne muške osobe, i to zbog potraživanja od 270 tisuća eura koje je ta osoba imala prema Majstoroviću. USKOK navodi da je potraživanje nastalo u sporu zbog prodaje droge. 

Žrtvu koju su trebali likvidirati neko vrijeme su pratili. Izviđali su stanove i kuće koje koristi, pratili kretanje njegovog vozila te opservirali mjesta na kojima je bio parkiran. U tu svrhu su nabavili motocikl i kacigu s vizirom. 

Majstorović je iznajmio stan u zgradi u kojoj žrtva ima stan te je zadužio B. Š. da u BiH preveze osobu nadimka 'Killer', koju je angažirao za smaknuće.   

Organizacija se bavila i zastrašivanjem osoba bliskih žrtvi te uništenjem njihove imovine podmetanjem požara i aktiviranjem eksplozivnih naprava. Radi se o dva lokala u Splitu koji su  planuli u noći 7. listopada prošle godine. Majstorović se tereti da je zajedno s B. Š., Buzdovačićem i Malvasijom pripremio molotovljeve koktele. Angažirao je Šunjića i H.M., koji su s Buzdovačićem i Malvasijom ubacili koktele u lokale i tako zapalili unutrašnjost prostora i oštetili imovinu vlasnika lokala i njegove obitelji. Motocikle s kojima su se dovezli do lokala nakon toga su sakrili, a u iznajmljenom stanu su promijenili odjeću i obuću. Sve što su imali na sebi zapalili su radi zametanja tragova. 

Majstorović je, navodi USKOK, okrivljenike povezao i s namjerom da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina. Iz država Europske unije planirana je nabava heroina i marihuane. Majstorović je razradio plan s B.Š., Buzdovačićem i Malvasijom te potom povezao i Stojanovića u zajedničko djelovanje, stoji u rješenju o istrazi. 

S više za sada nepoznatih osoba iz Južne Amerike i Belgije dogovorili su da će teretnim brodovima na liniji Brazil – Antwerpen krijumčariti drogu u Europu svakih 15 dana te da će za sad nepoznata osoba iz Belgije s pristupom luci po dolasku broda preuzimati drogu zapakiranu u posebnu kutiju. Plan je bio da se droga utovari u kombi i odveze do garaže gdje će se pregledati i uskladištiti u, za tu svrhu, posebno iznajmljeni stan. 

USKOK je otkrio da su članovi organizacije nabavili kriptirane telefone i da je Stojanović otputovao u Antwerpen te iznajmio stan u koji će iz luke dopremati prokrijumčarenu drogu. B. Š. je trebao drogu čuvati i kriptiranim telefonom kontaktirati isključivo sa za sada nepoznatom osobom – vozačem, koji će, ovisno o narudžbama kupaca, drogu iz stana preuzimati i predavati naručiteljima. 

Novac od prodaje droge planirali su podijeliti tako da svatko od njih zaradi po 50 tisuća eura po prodanom kilogramu droge. Nakon što su dogovorili i razradili plan, Majstorović i ekipa otputovali su iz Splita i sastali se u Amsterdamu odakle su otputovali u Belgiju gdje su iznajmili stanove. Po dopremanju droge u Hrvatsku, Malvasija je bio zadužen da po nalogu Majstorovića preuzima manje količine droge te ju dovozi i prodaje na području Splita. 

Stojanovića terete da je neovlašteno posjedovao automatski pištolj s ugrađenim prigušivačem i laserom te dva spremnika i 52 metka. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65867, "");
Pregledaj komentare