Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Novac u bankama ubrzano gubi vrijednost. Kako spasiti svoju štednju?
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Novac u bankama ubrzano gubi vrijednost. Kako spasiti svoju štednju?

Kumulativno gledajući, cijena zlata od početka 2000.-ih do danas narasla je više od 500%

Svima nam je već poznato kako visoka inflacija kojoj trenutno svjedočimo negativno utječe ne samo na naše prihode, već i na novčanu štednju. Ušteđeni novci iz dana u dan vrijede sve manje jer je za njih moguće kupiti manje proizvoda i usluga nego prije zbog rastućih cijena. Istovremeno, kamatne stope na štednju u bankama na povijesno su niskim razinama, što znači da svi koji štednju drže na bankovnim računima zapravo tako gube vrijednost svoje imovine

U takvoj situaciji, sve se više štediša okreće od klasične štednje u bankama drugim, isplativijim oblicima štednje koji istovremeno nude zaštitu od inflacije, ali potencijalno donose i visok prinos. Najrašireniji takav oblik štednje je investicijsko zlato za kojim potražnja u svijetu, ali i u Hrvatskoj, bilježi veliki rast u protekle dvije godine.

Štednja koja donosi godišnji prinos od 8,3%

Ulaganje u zlato sve je popularniji oblik štednje, a glavni razlog za to je prinos kojeg investicijsko zlato nosi u dugom roku. Naime, cijena zlata u proteklih je dvadeset godina rasla oko 8,3% godišnje, što je značajno više od većine drugih oblika ulaganja i štednje. Kumulativno gledajući, cijena zlata od početka 2000.-ih do danas narasla je više od 500%, što je onima koji štede u zlatu donijelo značajan prinos i zaradu. Usporedbe radi, u isto to vrijeme, kuna je izgubila više od pola svoje vrijednosti, a slično su prošle i ostale fiat valute poput eura i franka.


No, ulaganje u zlato štedišama je privlačno ne samo zbog visokog prinosa kojeg je moguće ostvariti, već i zbog drugih pogodnosti koje nosi žuti plemeniti metal. Naime, investicijsko zlato u obliku zlatnih poluga i zlatnika u potpunosti je oslobođeno svih poreza i nameta, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje štediši, bez ikakvih obaveza prema državi. Na zlato se ne plaća PDV prilikom kupnje, a ne plaća se ni porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje.

Uz to, investicijsko zlato predstavlja oblik imovine koji je neovisan od bankarskog i financijskog sustava te je investicija koju je doslovno moguće držati u ruci. Poluge i zlatnici vrlo su likvidna imovina koju je u svakom trenutku bilo gdje u svijetu moguće zamijeniti za gotovinu po važećem tečaju kroz otkup zlata, a štediša može biti siguran da njegovo zlato neće izgubiti svoju vrijednost ni u slučaju inflacije, ekonomske krize, kolapsa bankarskog sustava ili čak rata. Razlika između kupovne i prodajne cijene pritom je u pravilu svega par posto, što znači da se ulaganje vrlo brzo može isplatiti.

Bečki filharmoničari najpopularniji su investicijski zlatnici u Europi

Hrvati sve više kupuju zlato

Zbog svega navedenog, ne čudi da je potražnja za investicijskim zlatom trenutno u velikom porastu svugdje u svijetu, uključujući i Hrvatsku. Podaci Centra Zlata, vodećeg hrvatskog distributera investicijskog zlata, pokazuju kako je potražnja u prva tri mjeseca 2022. godine veća nego u cijeloj 2021. godini. Razlog tomu je povećana nestabilnost na tržištu uslijed visoke inflacije, rasta cijena energenata, krize opskrbnih lanaca i rata u Ukrajini. U takvom okruženju, štediše postaju svjesni kako njihova novčana štednja iz dana u dan vrijedi sve manje pa se okreću investicijskom zlatu kao sigurnom i isplativom obliku štednje.

S druge strane, hrvatski ulagači još uvijek znatno kaskaju za ulagačima i štedišama u razvijenijim zapadnim zemljama poput Švicarske i Njemačke gdje neka istraživanja pokazuju da je svaki treći ulagač barem jednom uložio u investicijsko zlato. Hrvati još uvijek nisu toliko skloni zlatu, unatoč svim njegovim prednostima, već većinom za budućnost štede neisplativom bankovnom štednjom. No, najnoviji podaci o rastu potražnje pokazuju kako bi za mnoge upravo štednja u zlatnicima i zlatnim polugama mogla zamijeniti štednju u banci.

Kako i gdje ulagati u zlato u Hrvatskoj?

Najisplativiji i najsigurniji oblik ulaganja u zlato je kupnja investicijskog zlata u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika jer je to jedini neoporezivi način ulaganja u zlato koji investitoru donosi veliku razinu sigurnosti i neovisnosti. Kupnja investicijskog zlata može se obaviti u Centru Zlata, glavnom hrvatskom distributeru investicijskih plemenitih metala koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih kovnica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju zlatnih dukata i bečkih filharmoničara, najtraženijih zlatnika u Europi.


Centar Zlata nudi široki asortiman investicijskog zlata veličine od jednog grama pa do jednog kilograma, tako da je ulaganje u zlato dostupno apsolutno svima, bez obzira na kupovnu moć pojedinca. Kupnja je moguća u nekoj od poslovnica ili preko webshopa, a zlato se može osobno preuzeti ili se može odabrati 100% osigurana dostava na kućnu adresu koja stiže u brzom roku od samo tri radna dana. Centar Zlata svojim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane zlata prvih godinu dana.

Ukoliko i vi želite sačuvati svoju ušteđevinu od visoke inflacije ulaganjem u investicijsko zlato koje se pokazalo kao najbolji način čuvanja vrijednosti u nesigurnim vremenima, najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Djelatnici Centra Zlata stoje vam na raspolaganju i za potpuno besplatne konzultacije te ih možete kontaktirati sa svim upitima vezanima za zlato na mail info@centarzlata.com ili pozivom na broj 098 500 499.

Vaša reakcija na temu