Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay NOVE MJERE: Nema više alkohola na benzinskim postajama!

NOVE MJERE: Nema više alkohola na benzinskim postajama!

Javne događaje ograničit će se na 50 ljudi

U protekla 24 sata zabilježena su 2242 nova slučaja covida-19, a preminulo je 16 osoba. Trenutačno je oboljelih u Hrvatskoj 9745. Od toga broja 731 pacijent je na bolničkom liječenju, a na respiratoru su 52 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 8087 osoba, a pozitivnih je oko 30 posto.

Zbog toga u ponedjaljak na snagu stupaju nove mjere, otkriva Jutarnji list.

1. Kapacitet bolnica

Prema najavama, zagrebačka Arena mogla bi se u narednih nekoliko dana ponovno pretvoriti u alternativni smještaj za covid-pozitivne. Na bolničkom liječenju trenutačno se nalazi 731 pacijent, što je dvostruko veći broj nego prije dva tjedna. Covid-bolnice se pune velikom brzinom, no najveći je problem sve veći broj zdravstvenih djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji.

2. Okupljanja

Ograničenje broja osoba dozvoljenih na okupljanjima jedna je od prvih mjera koje povlači većina europskih zemalja jer je ustanovljeno da su upravo okupljanja glavna žarišta bolesti. U velikom broju zemalja koje su najteže zahvaćene epidemijom broj je ograničen na maksimalno šest do 10 osoba, a ograničavaju se i obiteljska druženja između različitih kućanstava.

3. Alkohol

Iako se i o tome špekuliralo, Nacionalni stožer za sada neće zabranjivati točenje alkoholnih pića u kafićima i restoranima, ali će zabraniti prodaju na benzinskim crpkama koje rade cijelu noć. U dijelu država EU, poput Nizozemske i  nekih njemačkih pokrajina, u kojima kafići i restorani nisu zatvoreni, zabranjeno je točenje alkohola u večernjim satima.

4. Škole

Iako i sami prosvjetni radnici djecu pripremaju na mogući prelazak na online nastavu, generalnog zatvaranja škola još uvijek nema: princip zatvaranja 'od razreda do razreda' i 'od škole do škole' pokazao se dobrim. No, ozbiljno se razmatra promjena pravila za samoizolaciju djece. Naime, ako se u razredu pojavi zaraženo dijete, u izolaciju odlazi cijeli razred. Prijedlog je da se u izlaciju šalje samo najbliži krug kolega zaraženog đaka, a ne cijeli razred. Čak 99%  oboljele djece nema simptoma.

Vaša reakcija na temu