Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOVE SNIMKE Pogledajte kako se eksplozija meteora vidjela iz Zagreba i Italije

NOVE SNIMKE Pogledajte kako se eksplozija meteora vidjela iz Zagreba i Italije

Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije

Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao Bolid (meteor velikog sjaja) oko 10.30 sati. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10.34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajanju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalnih šteta nema. Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, a jedina do sad poznata video snimka je sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, gradić Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba. 


- Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao 'potencijalni meteoriti' nemaju nikakve vrijednosti - poručuju iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Radi određivanja putanje, originalne fotografije i video snimke šaljite na astronomskisavez@gmail.com, provjerite snimke sigurnosnih kamera, ako možete s iste lokacije danas po noći napravite fotografiju tako da se vidi nekoliko zvijezda i ponovno pošaljite, mole ih Astronomskog saveza.


Vaša reakcija na temu