Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOVI DETALJI Centar za socijalnu skrb zatražio zaštitu učenika od razrednica u OŠ Strožanac

NOVI DETALJI Centar za socijalnu skrb zatražio zaštitu učenika od razrednica u OŠ Strožanac

Jedna mu dala tri odgojne mjere, a druga zvala policiju u školu

Problem u Osnovnoj školi Strožanac s učenikom petog razreda, koji je dospio u medije zbog 'problematičnog' ponašanja, traje gotovo od početka školske godine, a Centar za socijalnu skrb u Splitu zatražio je krajem svibnja hitno postupanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, policije, pravobraniteljice za djecu te prosvjetne inspekcije, i to radi njegove zaštite od šikaniranja dviju razrednica.

Sumnja se, naime, da je mjesecima bio žrtva sustavnog zlostavljanja, kako razrednice 5.e razreda Zrinke Perković Dodig, koja je ovog tjedna dobila izvanredan otkaz, tako i Jelene Vrdoljak, razrednice 5.a razreda, u koji je dječak prebačen u travnju. Ona je policiji prijavila navodne prijetnje metalnom šipkom, za koje se naknadno utvrdilo da nisu postojale. 

Na sporan tretman bivše razrednice prema dječaku nedavno je u razgovoru za Dalmatinski portal ukazao njegov otac. Ujedno, premda nije isključio mogućnost da je dječak bio nemiran s obzirom na to da mu je dijagnosticiran ADHD, izričito je negirao prijetnje zbog kojih je slučaj i odjeknuo u javnom prostoru, baš kao i dječakova asistentica u nastavi. 

'Sazvala je sastanak na kojem su bile stručne službe bez ravnateljice na kojem je predložila da ga se prebaci u školu za djecu s posebnim potrebama, što moje dijete nije. Nije mogla s njim, vjerojatno joj je smetalo što mu je trebalo više pažnje. Prijetila mu je policijom, govorila mu da će završiti u domu, okretala mu klupu prema dvorištu umjesto prema ploči, stalno ga je slala u zadnju klupu…', neke su optužbi koje je iznio na račun bivše razrednice. 

Valja istaknuti kako je Perković Dodig izrekla dječaku tri pedagoške mjere. Znakovito je što ih je prosvjetna inspekcija ukinula. Otac je naglasio da su se problemi otad intenzivirali, kao i da je njega i suprugu počela prozivati za nemar uz tvrdnje da je dijete bez kontrole na ulici i oko škole. 

Zbog toga su se obratili policiji, MZO-u, inspekciji, Uredu pravobraniteljice, kao i Centru za socijalnu skrb. 

Iz splitskog Centra za socijalnu skrb zatražili smo komentar. Budući da je služba dužna postupati sukladno propisima o tajnosti i zaštiti osobnih podataka, ponajprije u postupanjima u kojima sudjeluju maloljetna djeca, nisu mogli otkriti detalje nalaza. 

Poručili su, međutim, sljedeće: 'Postupanjem ove službe nije procijenjena potreba daljnjeg postupanja iz djelokruga obiteljsko-pravne zaštite. Saznanja koja dobije tijekom službenog postupanja, ova služba dužna je prijaviti nadležnim institucijama radi utvrđivanja činjeničnog stanja i eventualnog poduzimanja daljnjih radnji iz njihove nadležnosti, kao i uspostaviti suradnju i razmjenu informacija sa svim nadležnim tijela koje sudjeluju u zaštiti prava i interesa malodobne djece'.

Vaša reakcija na temu