Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Milan Šabić NOVI PROBLEMI Šumarski fakultet odbio vještačiti posječena stabla na Marjanu

NOVI PROBLEMI Šumarski fakultet odbio vještačiti posječena stabla na Marjanu

'Zbog ranije preuzetih obveza nismo u mogućnosti provesti vještačenje', stoji u dopisu dekana fakulteta

Ništa od vještačenja Šumarskog fakulteta na Marjanu. Kako smo jučer izvijestili, na prijedlog Državnog odvjetništva Trgovački sud u Splitu donio je rješenje o osiguranju dokaza i vještačenju nezakonito posječenih stabala na Marjanu. Vještačenje je povjereno Šumarskom fakultetu u Zagrebu, no dekan Tibor Pentek danas je izvijestio sud kako ga nisu u mogućnosti prihvatiti. 

'Šumarski fakultet, odnosno, kompetentni stručnjaci koji bi od strane Fakulteta mogli biti imenovani za provođenje vještačenja, zbog ostalih obveza koje su preuzeli te definiranih rokova za njihovo izvršenje, kao i svakodnevnih obaveza u nastavi i znanstveno-istraživačkom radu, nisu u mogućnosti provesti vještačenje u obimu i rokovima kako je od Šumarskog fakulteta zatraženo', naveo je dekan Pentek. 

Sud je inače od fakulteta zatražio da se nalaz i mišljenje izrade i dostave u roku od 30 dana. Odbijenicu Šumarskog fakulteta zaprimili su i u Državnom odvjetništvu te će sada potražiti nekog vještaka za šumarstvo. Osiguranje dokaza zatraženo je kako bi se ovisno o utvrđenom tražila privremena mjera i naplata štete. Državno odvjetništvo postupa u ovom predmetu jer se šteta u prirodi plaća u državni proračun. 

Sumnja se da izvođač radova nije slijedio zakonsku proceduru i da veliki broj posječenih stabala nije bio doznačen pa je nastala šteta veće vrijednosti. Vještačenje je zatraženo radi utvrđenja visine i opsega nastale štete, odnosno, radi evidencije protuzakonito posječenih stabala i cjelokupnog umanjenja vrijednosti park šume. S obzirom da je ugovorom između Grada Splita i izvođača radova predviđena konverzija stabla u drvene sortimente postoji opravdana bojazan da se predloženi dokaz kasnije neće moći izvesti. 

Vaša reakcija na temu