Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Novi projekt MedILS-a iz područja personalizirane medicine vrijedan je dva milijuna kuna

Novi projekt MedILS-a iz područja personalizirane medicine vrijedan je dva milijuna kuna

Financiran je sredstvima Erasmus+ programa

U prostorima Mediteranskoga instituta za istraživanje života (MedILS) sutra će se predstaviti projekt 'PROMISE- Personalized Medicine Inquiry-Based Education'. Riječ je o novom projektu Mediteranskoga instituta za istraživanje života kojeg će predstaviti Branka Bernard voditeljica projekta, Rosa Karlić sa Sveučilišta iz Zagreba te Sandra Kostić i Katarina Vukojević sa splitskog Sveučilišta. 

Projekt ukupne vrijednosti gotovo dva milijuna kuna, financiran je sredstvima Erasmus+ programa, a realizira ga kroz dvogodišnje razdoblje Mediteranski institut za istraživanje života, kao koordinator projekta s projektnim partnerima: Sveučilištem u Splitu, Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilištem Pompeu Fabra iz Barcelone, Europskom udrugom za personaliziranu medicinu iz Bruxellesa i Tamarom Milošević, stručnjakinjom u području razvoja inovativnih metoda podučavanja. 

Danas P4 medicina, koja obuhvaća prediktivno, preventivno, personalizirano i participativno, ubrzano mijenja medicinsku praksu, fokusiranjem na predviđanje i sprječavanje razvoja bolesti. Tako uključuje i osnažuje same pacijente da postanu aktivni partneri u procesu liječenja. No, jedna od glavnih prepreka je nedostatak znanja i vještina u području personalizirane medicine. Kroz projekt Promise, okupljanjem vrhunskih međunarodnih stručnjaka iz područja molekularne, računske i kliničke biomedicine, kao i stručnjaka u području odgovornoga istraživanja i inovacija (RRI), odgovorit će se na taj nedostatak i kreirati studijski sadržaj koji u takvom inovativnom formatu trenutno ne postoji. 

Vaša reakcija na temu