Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić NOVI ŠEF HDZ-a SPLIT Tko je Vice Mihanović?

NOVI ŠEF HDZ-a SPLIT Tko je Vice Mihanović?

'Imat će hipoteku šestomjesečnog koaliranja i mukotrpnog pregovaranja sa Kerumom, trgovanja oko usvajanja gradskog proračuna i obuzdavanja sve razigranijeg Krstulovića Opare na samom isteku njegova mandata'

Novi predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović (48), izabran kao jedini kandidat s 1366 glasova od ukupno pet i pol tisuća članova splitskog ogranka stranke, po svemu sudeći bit će i kandidat za gradonačelnika ovog grada. Mihanović je - uz asistenciju vrlo utjecajnog Ante Sanadera - već tjednima ranije bez problema osvojio ovaj ogranak: Dosadašnji predsjednik Petar Škorić odustao je kada je spoznao da nema velike šanse, a u paketu s njim i Andro Krstulović Opara objavio je da nema ambicija za novi mandat, odnosno da će se posvetiti svome zdravlju, piše Tportal.

Mihanović je nakon očekivane pobjede u nedjelju navečer objavio kurtoaznu zahvalu svim članovima stranke i najavio da 'već sutra kreće s prvim aktivnostima kako bi se iznjedrila adekvatna komunalna rješenja za Split te od njega napravila istinska mediteranska metropola'. U njegovom pažljivo formiranom timu nalaze se županijski pročelnik za pomorstvo Stipe Čogelja, šef Županijske lučke uprave Domagoj Maroević i šef splitske ispostave Porezne uprave Ivica Kusić. Svi na pragu četrdesetih ili mlađi od toga, svi zaposleni na vodećim pozicijama u javnom sektoru, svi osim Maroevića bili su angažirani na najnižoj, kotarskoj razini.

Sam šef splitskog HDZ-a posljednje četiri godine predsjednik je kotara Mejaši, u istočnom dijelu grada, u kojem se pokušao izbrendirati na rješavanju sitnih komunalnih pitanja i sada reklamira da će isti recept prenijeti na višu, gradsku razinu. U proteklim mjesecima svoju kampanju bazirao je upravo na kotarima, pa je Petar Škorić na jednom sastanku još prije mjesec dana spoznao da pored njega nema nikakve šanse biti reizabran te se povukao. Maroević je također odustao od kandidature i HDZ-ova knjiga u Splitu svela se na jedno slovo.

Vice Mihanović zapravo je zaposlen u Lučkoj upravi Split - državnoj, ne onoj županijskoj, u kojoj šefuje njegov zamjenik Maroević - i to već dulje od četvrt stoljeća. Radi se zapravo o tvrtki u kojoj u savršenom skladu koegzistiraju HDZ-ovci poput njega ili Branka Grgića sa splitskim SDP-ovcima poput Milana Blaževskog ili Gorana Kotura. Zarotiraju se na vodećim mjestima ovisno o rezultatu nacionalnih izbora, ali nitko nikome oči ne kopa. Dapače.

Privatno pak Mihanović je vlasnik obiteljske tvrtke nazvane Cvjetko, koja broji 25 zaposlenih i u prošloj godini ostvarila je respektabilne prihode od 12,2 milijuna kuna. Tvrtka je specijalizirana za proizvodnju i prodaju povrća i cvijeća te hortikulturu, a izrasla je iz dugogodišnjeg obiteljskog obrta. Otac Tomislav, treba kazati, bio je dugogodišnji direktor splitske komunalne tvrtke Parkovi i nasadi.

Kako je Cvjetko procvjetao?

'Tvrtka u mome vlasništvu logičan je slijed pedesetogodišnje obiteljske tradicije proizvodnje i prodaje povrća i cvijeća. Danas ima 25 zaposlenih, radimo na tržištu s privatnim tvrtkama i velikim hotelskim lancima. Kroz cijelu svoju poduzetničku karijeru, tvrtke u kojima sam bio odgovorna osoba i vlasnik nikada nisu kasnile s podmirenjem obveza, kako prema zaposlenicima, tako i prema državi, iako je bilo teških trenutaka i velikih kreditnih obveza.

Kad sam se odlučio javno angažirati, zbog povećanja obveza i nemogućnosti kvalitetnog obnašanja istih, kompletna upravljačka prava prebacio sam na profesionalni menadžment. Tvrtka od svog osnivanja nikad nije poslovala s Gradom Splitom, tako da ni na kakav način nisam mogao biti u sukobu interesa, a tako će biti i ubuduće', izjavio je Mihanović u nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Informacije s poslovnih servisa nešto su detaljnije: obrt Cvjetko doista je postojao, ali prije osam godina imao je samo četvero zaposlenih i prihod od dva milijuna kuna. Kako se Mihanović uspinjao u političkoj hijerarhiji, tako su i pokazatelji bivali sve bolji - pa je do gašenja obrta 2016. godine prihod narastao na pet milijuna kuna. Iste godine osniva se tvrtka pod istim imenom, u kojoj je Mihanović prenio upravljanje na Ivonu Maračić, a prihodi i broj zaposlenih linearno rastu. Tvrdnja da tvrtka nije poslovala s Gradom Splitom je točna, no to ne znači da nije imala prihode iz javnih izvora: u referencama Cvjetka pronašli smo obavljene hortikulturne radove u zračnim lukama u Splitu i Dubrovniku ili na kompleksu POS-ovih stanova na Kili u Splitu - i to upravo u njegovu kvartu Mejaši.

Posebno je zanimljiva referenca Cvjetka oko projektiranja i izvođenja hortikulture i automatskog navodnjavanja na trgovačkom centru Mall of Split, također na Mejašima. Prethodno je naime upravo Mihanović predvodio nekoliko prosvjeda građana zbog nezadovoljavajućeg prometnog rješenja i gužvi oko pristupa centru, no kasnije se stvar očigledno izgladila.

Još jedan doktor iz Osijeka

Premda se njegovo ime u prethodnim godinama višekratno spominjalo u kontekstu kandidature za šefa HDZ-a i gradonačelnika Splita, širokoj javnosti Vice Mihanović i dalje je relativno nepoznat. Oženjen je, otac troje djece, a prije samo dvije godine došao je i do titule doktora znanosti pomorskog prometa - i to ni manje ni više nego na Sveučilištu u Osijeku. U kuloarima se još uvijek ispredaju legende i vicevi o splitskim HDZ-ovcima koji su kombijem odlazili po doktorate u Osijek, s Antom Sanaderom kao vođom puta.

U samoj stranci posla će imati i prije nego što se nadao: Petar Škorić je naime prošlog tjedna objavio da se povlači iz Gradskog vijeća i prepušta mjesto upravo Mihanoviću 'kako bi se on dodatno afirmirao'.

To je izazvalo i trzavice unutar stranke jer je doživljeno kao Škorićeva posljednja podvala - umjesto da na lokalne izbore u svibnju izlazi kao friški kandidat neopterećen prošlosti, Vice Mihanović imat će hipoteku šestomjesečnog koaliranja i mukotrpnog pregovaranja sa Željkom Kerumom, trgovanja oko usvajanja gradskog proračuna i obuzdavanja sve razigranijeg Andre Krstulovića Opare na samom isteku njegova mandata. Bit će to problem isključivo marketinške prirode jer se očekuje da će Mihanović, kao uostalom i njegov mentor na višoj razini Ante Sanader, s Kerumom zapravo vrlo dobro surađivati, piše Tportal.

Vaša reakcija na temu