Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NOVI USTROJ GRADSKE UPRAVE 'Gradonačelniče, pokažite da ste muško i recite da mijenjate radi Maje Đerek'
GRADSKO VIJEĆE Naš grad 2024. Piše: Dalmatinski portal

NOVI USTROJ GRADSKE UPRAVE 'Gradonačelniče, pokažite da ste muško i recite da mijenjate radi Maje Đerek'

Najžešća rasprava na Vijeću

Jedna od najvrelijih točaka Gradskog vijeća povela se na ustrojstvu gradske uprave o čemu referira gradonačelnik Ivica Puljak.

- Postavili smo temelje za važne probleme ili ih riješili - krenuo je Puljak. 

Vijećnici su se počeli smijati na nabrajanje gradonačelnika o projektima. Prestao je Puljak govoriti, a onda, nakon kraćeg prepucavanja o sadržaju materijala, nastavio je nabrajati što planiraju i što su napravili.

- Zbog toga što smo pokrenuli investicijski ciklus, zato smo pristupili reorganizaciji, da bude sve protočnije. Uz to, namjeravamo se posvetiti i stanovima za priuštivo stanovanje - obrazlagao je Puljak. 

Tomislav Šuta se prvi javio za riječ.

- Ovo je manipulacija PR Relkovića. Pokazujete koliko ste skloni manipulacijama i skretanju s istine. Prava istina je da je razlog izmjene ustroja Maja Đerek za koju je izgledno da će se vratiti raditi. Otpuštena je jer vam u datom trenutku nije odgovarala. Dok vam je odgovarala, govorili ste hvalospjeve. Ovo pokazuje kakvi ste - iznosio je Šuta. 

Rekao je i da je Puljak svjestan da izmjenu radi nezakonito.

- Upozorili smo da ne može na Vijeće bez izglasavanja proračuna. Vaše licemjerstvo pokazuje i izjava iz 2022. kada ste govorili da je tadašnji ustroj najefikasnija sistematizacija, a sada ga zbog straha od povratka Maje Đerek mijenjate. Siguran sam da će to javnost prepoznati. Tražimo od vas da radite zakonito jer i ako se izglasa ustroj, nije primjenjiv. Nitko od stručnih službi nije stao kraj vas, jer ovo je isključivo vaš nalog. Gdje su stručnjaci sada na koje se pozivate? - završio je Šuta.

Replicirao je Puljak retoričkim pitanjem tko upravlja Županijom. 

- Župan Blaženko Boban je napravio reorganizaciju u studenom, a rebalans je donio u prosincu.

Je li to radio nezakonito? Prijavite ga. Da vidim kako jedan HDZ-ovac prijavljuje drugog. Imate i glavnog državnog odvjetnika u svojim rukama, pa možete i njemu - kazao je Puljak Šuti.

Šuta je uzvratio da i gradonačelnik zna da to nije istina, jer je reorganizacija Županije krenula iza usvajanja proračuna. 

- Ali, svakako, gledajte sebe, ne pozivajte se na HDZ - zaključio je Šuta.

HGS-ova Lidija Bekavac je bila oštra.

- Šest odjela vam nema šefove. Maja Đerek je jedna od rijetkih koja je izabrana javnim natječajem. Glorificirali ste je! Ali, nije slušala PR Centra ni gospođu Puljak i odlučili ste je se riješiti. Međutim, to niste napravili zakonito, pa će se očito vratiti na posao. Zanima me na koje mjesto će se vratiti ili ćete joj ponuditi adekvatno radno mjesto - pitala je.

Puljak je uzvratio da opet proziva Bobana te da, kad se napravi sistematizacija, Đerek će imati svoje radno mjesto.

- Ajde, recite da ste napravili ovaj ustroj radi Maje Đerek! Pokažite da ste pravi muškarac, recite otvoreno javnosti - završila je Bekavac. 

Stranački joj kolega Igor Stanišić je krenuo pošalicom da se ustroj u radnoj verziji sigurno zvao 'zbog jedne divne crne žene'. 

- Svima nam je jasno da je ovo politički obračun s pozicije moći gradonačelnika s Majom Đerek - tvrdio je. 

Mišljenja je da je riječ o efikasnosti, kako bi se 'cijepao'  resor mastodont 'društvenih djelatnosti'.

- Kad ste išli na ponovljene izbore, potrčali ste na fakultet aktivirati status profesora da ne biste ostali bez egzistencije ako ne dobijete.  To je u redu. Imate pravo na sreću. Ali, zašto je egzistencija obitelji Đerek manje vrijedna od vaše? - kazao je Stanišić. 

Potom je pitao Puljka dodatno.

- Uskoro izlazite na parlamentarne izbore i stalno spominjete neke ucjene. Je li vaša Hrvatska ona u kojoj vas pobočnik šeta psića u Banovini, unatoč zabrani, a nema za ženu koja je upozorila na nepravilnosti. Je li to Vaša vizija? - pitanje je Stanišića.

SDP-ov Davor Matijević je prvo citirao Puljka, što je govorio kada je dobila otkaz u Državnim nekretninama.

- 'Maju Đerek bi, po otkriću masovnog potkradanja države kroz tvrtku Državne nekretnine, vladajući političari trebali postaviti na čelo te tvrtke, da zaista vole i žele uređenu i pravednu Hrvatsku. Umjesto toga Maja Đerek je šikanirana i otpuštena. Maja Đerek, koja je od države zaslužila orden za hrabrost, orden za zaštitu javnog dobra, orden za službeničku savjesnost, orden za domoljublje, orden za uzornost ili kako se već sve ne zovu brojni ordeni koje dobivaju i neki koji nisu zaslužili ni drvene medalje, umjesto toga dobiva i otkaz i pranje ruku da je se zaposli igdje u javnoj službi. Ona, umjesto barem jednog od razvikanih ordena, dobiva stigmu nepoželjne osobe za zapošljavanje u javnom sektoru'.

Ovo nisam rekao je nego Ivica Puljak u svojoj kampanji ljeta gospodnjeg 2022. 

Nakon što se Maja Đerek na svom novom radnom mjestu zaista počela ponašati beskompromisno, Puljak se prema njoj ponio na identičan način kao i HDZ i Mario Banožić kad je i njima stala na žulj, prvo joj je uručio nezakoniti otkaz, nabio joj stigmu nepoželjne osobe za zapošljavanje i sad joj ukida radno mjesto kako se ne bi imala gdje vratiti kad je sud vrati. Isto kao i Banožić. A sud će je vratit jer je otkaz bio nezakonit. To znamo mi, to zna javnost, a to zna i gradonačelnik kojeg nije uopće briga što radi poteze zbog kojih će Grad snositi posljedice koje ćemo platiti svi mi - govorio je u dahu.

Istaknuo je kako gradonačelnik već ima povijest ovakvih štetnih odluka, kao po pitanju Danice Ramljak koju je sud također pravomoćno vratio u Institutu Ruđer Bošković i koja je dobila odštetu od pola milijuna kuna.

- Vaše greške, gradonačelniče, uvijek netko drugi plati zato i jeste tako 'galantni' i apsolutno vas nije briga za pravne posljedice vaših odluka.  Vi častite, mi plaćamo! - poručio je Matijević.

U obranu Đerek je stao i Mostov Tihomir Galić.

- Suspenzija je glavna tema radi hrabrosti Đerek. Ustroj 'P' kao i 'lex AP' samo su taktike za sakrivanje nepravilnosti. Napad na Đerek je napad na pravednost. Tko će Đerek vratiti šest mjeseci progona? Potpuni ste sljednik svih loših politika prethodnih desetljeća - zaključio je Galić.

I HDZ-ova Ivana Zelić je citirala Puljka koji je govorio kako treba stati iza 'hrabre i stručne osobe'.

- Maja Đerek se uvijek isto ponaša, kada se tako ponašala prema drugima, bila je hrabra i stručna. I vi ste dosljedni, olako se rješavate ljudi i socijalno neosjetljivi. Došla je pomoći, ostavila obitelj u Zagrebu, a sad je se rješavate. Više bi se cijenila iskrenost da ste rekli prave razloge - zaključila je Zelić.

Puljak je odšutio sve i glasovima vladajuće većine je prošao ustroj.

Vaša reakcija na temu