Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NOVITET LIBERATA Predstavljen DisCloud koji olakšava život osobama s invaliditetom

NOVITET LIBERATA Predstavljen DisCloud koji olakšava život osobama s invaliditetom

Prvi je instaliran na Sveučilištu u Splitu

Predstavljen je novitet udruge Liberato - DisCloud. Riječ je o proizvodu potpuno prilagođenom osobama s invaliditetom, koji ima više funkcija i područja djelovanja.

- Prva i osnovna karakteristika je potpuna prilagođenost interaktivnog ekrana osobama s invaliditetom. Na primjer, na DisCloud može biti instaliran softver 'LiberatoMap' koji na jednostavan i brz način korisnicima pruža informacije o pristupačnosti javnih i privatnih objekata. Osim ovog podržava i sve druge softvere po željama kupca (npr. vodič u trgovačkom centru, kiosk za prodaju karata u trajektnoj luci itd.). Kako bismo zaokružili cijelu priču, odlučili smo za napajanje preko energije sunca. Za to postoje dva razloga - jedan od njih je očuvanje okoliša, a i mislili smo na samu arhitekturu grada, gdje kod instalacije DisClouda na površine nije potrebno izvoditi građevinske radove kako bi doveli napajanje gradske mreže. DisCloud također pruža funkciju punjenja motora invalidskih kolica i ima opciju pružanja marketinških usluga - pojasnili su iz Liberata.

Proizvod će moći koristiti svi građani, a prioritetno osobe s invaliditetom. Prvi DisCloud instaliran je na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu i danas je svečano predstavljen.

- DisCloud će uvelike značiti građanima jer će im pružiti novu dimenziju pristupačnosti u gradu te će pomoći turistima - osobama s invaliditetom - kojih u svijetu ima više od 650 milijuna. Ustanove će moći dosta svojih usluga prebaciti na prilagođeni kiosk kako bi nadomjestili nedostatke svoje arhitektonske nepristupačnosti objekta - istaknuli su iz udruge.

Upravo je s ciljem pomoći osobama s invaliditetom i osnovan Liberato. 

- Previše uski prostori, nepristupačnost i nedostatak informacija ograničavaju osobe s invaliditetom u pristupu osnovnim uslugama i dobrima. Upravo zbog toga što i sam ima slične probleme kao osoba koja koristi invalidska kolica, Stipo Margić se udružio s kolegama s fakulteta. S Mijom Matijevićem osnovao je udrugu Liberato kako bi svoje programsko znanje iskoristili u svrhu ostvarivanja lakšeg i jednostavnijeg kretanja. Od tada zajedno rade, a sve u cilju povećanja stupnja kvalitete života osoba s invaliditetom - ispričali su iz udruge.

Stipo Margić inženjer je informacijske tehnologije te je nastavio specijalistički studij i trenutno je na 4. godini. Mijo Matijević student je završne godine informacijske tehnologije. Upoznali su se i studiraju zajedno na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu od 2019. godine. Kako je Stipo korisnik invalidskih kolica, preuzeo je programerske i neke administrativne poslove, dok je Mijo zadužen za razvijanje hardvera i obavljanje dinamičkih poslova koje zahtijevaju veću mobilnost. Unatoč tome, velik dio poslova obavljaju zajedno. U radu im pomažu i volonteri kojih je trenutno 20-ak.

Udruga Liberato već ima nekoliko velikih projekata iza sebe. Među njima je LiberatoMap - interaktivna mapa za osobe s invaliditetom, koja omogućava lakši i brži pristup informacijama o pristupačnosti objekata u gradu s fokusom na tehničku infrastrukturu i implementacijom novih gradova. Mapa je dostupna online, a tim svakodnevno radi na razvoju mobilne aplikacije te širenju na područje cijele Hrvatske. Gradovi koje trenutno obuhvaća su: Split, Trogir i Omiš.

Tu je i LiberatoTalk. Taj projekt obuhvaća različite događaje/predavanja/panel-rasprave za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom u širem društvenom kontekstu te razgovoru o problemima s kojima se isti susreću.

U sklopu spomenutog projekta, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom organizirana je i panel-rasprava na temu 'Osobe s invaliditetom u visokoškolskom obrazovanju' u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, a u planu je i nastavak zajedničkih aktivnosti.

Tu su još i Vodič za studente s invaliditetom, LiberatoTech - Centar za razvijanje računalnih vještina itd…

- Udruga ima veliku podršku Sveučilišta u Splitu i Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu, kao i Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu. Kod izrade konstrukcije velik doprinos dao je profesor dipl. ing. Slaven Šitić. Također surađujemo s većinom lokalnih udruga sa sličnim ciljem, kao i nekolicinom lokalnih tehnoloških tvrtki - naglasili su.

Udruga Liberato ima velike planove i ciljeve. Trenutno rade na mobilnoj verziji aplikacije kao i na boljem prilagođavanju aplikacije slijepim i slabovidnim osobama.

- Ovo nije naš početak, nije naš kraj, već naš put prema kreiranju svijeta bez barijera - poručili su. 

Vaša reakcija na temu