Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot/HRT OBA SU PALA! Prije 30 godina nastao je legendarni uzvik s jedne od najpoznatijih snimki iz Domovinskog rata

OBA SU PALA! Prije 30 godina nastao je legendarni uzvik s jedne od najpoznatijih snimki iz Domovinskog rata

Filip Gaćina preživio je rat, a poginuo je 1998. godine u miru razminiravajući hrvatski teritorij

'Obadva, obadva, oba su pala' poznati je usklik oduševljenja hrvatskog branitelja Filipa Gaćine s jedne od najpoznatijih video snimki za vrijeme Domovinskog rata, koju je načinio Ivica Bilan na današnji dan prije 30 godina. Poznati uzvik odnosi se na jedan od najslavnijih događaja Domovinskog rata, kada su hrvatski branitelji Goran Pauk i Neven Livajić oborili dva zrakoplova tipa Soko J-21 Jastreb neprijateljske JNA. 

Tog 16. rujna 1991. već je šesti dan trajala bitka za Šibenik, dan je započeo haubičkim bombardiranjem grada s položaja JNA u Gaćelezima s kojim su istovremeno započeli i zračni napadi, a ukupno ih je taj dan bilo 55.

Prilikom jednog napada na topničku bitnicu Zečevo Goran Pauk, pripadnik 113. brigade, i bivši župan šibensko-kninski, srušio je pomoću topa 3/20 mm M55 prvi zrakoplov, dok je drugi zrakoplov pomoću sustava 'strela' 2M srušio Neven Livajić. Filip Gaćina, koji je tog dana punio top Gorana Pauka, promatrajući padanje zrakoplova, s iskrenim je oduševljenjem spontano povikao 'Obadva, obadva, oba su pala! 

Filip je preživio cijeli Domovinski rat, da bi 19. rujna 1998. godine poginuo prilikom razminiravanja terena od eksplozivnih sredstava kao zaposlenik postrojbe za razminiravanje 'Mungos'.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare