Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OBAVLJEN OČEVID Dijete susjedu bacilo petardu na balkon i izazvalo požar

OBAVLJEN OČEVID Dijete susjedu bacilo petardu na balkon i izazvalo požar

Velika materijalna šteta na Splitu 3

Policijski službenici u suradnji sa inspektorom protupožarne zaštite obavili očevid u stanu u Boškovićevoj ulici na Splitu 3. 

'Utvrđeno je da je požar izazvan pirotehničkim sredstvom koje je palo na plastičnu balkonsku roletu. U požaru su izgorjeli predmeti koji su ne nalazili na balkonu, također oštećena su stakla na vratima i prozorima na balkonu i zacrnjeni su zidovi u prostorijama bliže balkonu. Također, utvrđeno je da pirotehničko sredstvo bacilo dijete s balkona drugog stana.

Policijski službenici će obaviti sve potrebne radnje iz nadležnosti policije i dostaviti će izviješće nadležnom ODO-u Split i Ravnateljstvu civilne zaštite radi donošenja odluka iz njihove nadležnosti.

U događaju nije bilo ozlijeđenih osoba.

Koristimo priliku još jednom podsjetiti roditelje da je djeci mlađoj od 14 godine zabranjeno korištenje pirotehničkih sredstava.

U cilju zaštite zdravlja djece,  još jednom apeliramo na roditelje:

  • da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku,
  • da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece.
  • da razgovaraju  s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice,
  • da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike. 

Podsjećamo na zakonske odredbe

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3, te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja i to člankom 90. normirano je da će se  novčanom kaznom u iznosu od 660,00 € do 1.990,00 €  kaznit za prekršaj fizička osoba ako:

  • je mlađa od 18 godina, a uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 (članak 62. stavak 4.)
  • uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, a mlađa je od 18 godina ili je starija od 18 godina i uporabljuje pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca (članak 62. stavak 4.)
  • u zatvorenim prostorima ili na prostoru gdje se okuplja veći broj građana koristi dozvoljena pirotehnička sredstva, osim pirotehničkih sredstava kategorije F1 (članak 62. stavak 5.)
  • nabavlja, posjeduje ili uporabljuje petarde i/ili redenike kategorije F2 i F3 te pirotehnička sredstva kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe (članak 62. stavak 6.), 
  • dok je člankom 92. normirano kako će se  novčanom kaznom u iznosu od 130,00  do 390,00 € kaznit zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva', stoji u priopćenju.

Vaša reakcija na temu