Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com OBRAČUN S NEISTOMIŠLJENICIMA: Kako je država uništila Dalmatinsku akciju

OBRAČUN S NEISTOMIŠLJENICIMA: Kako je država uništila Dalmatinsku akciju

Predsjednica DA svake godine na Svetog Mihovila podsjeća što se dogodilo

Mira Lorger i ove je godine na Facebooku podsjetila na to kako se hrvatska država pod vodstvom HDZ-a i uz asistenciju SDP-a obračunala s neistomišljenicima i likvidirala regionalnu Dalmatinsku akciju. 

'Na dan svetog Mihovila 1993., nakon što je DA u Dalmaciji osvojila 16 posto glasova i bila odmah iza HDZ-a, jača i od SDP-a i svih njegovih koalicijskih partnera zajedno, razorili su stranačke prostorije i optužili za terorizam članove stranke. Nakon izbora 2000. godine zatražili smo od ministra policije Šime Lučina da predoči sve dokumente vezane za razaranje prostorija, hapšenje i maltretiranje naših članova u zatvoru. Na naša pitanja nikada nismo dobili odgovor. Umjesto toga uslijedilo je brisanje stranke. Potpisala ga je tadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović', podsjetila je Lorger, koja je početkom 90-ih bila predsjednica Dalmatinske akcije i saborska zastupnica. 

Zanimalo ju je i još je zanima po čijem je nalogu zgrada, u kojoj su se nalazile prostorije stranke, danima prije eksplozije bila ograđena, po čijem je nalogu iz Zagreba upućena specijalna policijska grupa s popisom imena osoba koje su odmah uhapšene, po čijem su nalogu rezervirane ćelije za uhapšenike dan prije odluke istražnog suca, tko je sve znao za premlaćivanje uhićenih, zašto su uskraćivani lijekovi kroničnim bolesnicima u zatvoru, po čijem se nalogu nisu poštovale odredbe Zakona o kaznenom postupku i Konvencije protiv torture, tko je odlučio da se objave imena osumnjičenih članova Dalmatinske akcije, po čijem se nalogu proces nepotrebno odugovlačio i po čijem su nalogu članovi otpuštani s posla. Kome je bilo u interesu da stranka sav novac, vrijeme i energiju troši na njihovu obranu, i to u situaciji gotovo potpune medijske blokade?' zapitala je i ove godine Mira Lorger. 

Dalmatinska akcija je početkom 90-ih promovirala regionalizam i iskazivala duboko neslaganje s politikom Franje Tuđmana i HDZ-a. Koncem rujna 1993. eksplozivom su raznesene stranačke prostorije, a čelništvo Dalmatinske akcije završilo je u zatvoru s optužbom za terorizam. Suđenje je završilo 1996. oslobađajućom presudom, a tri godine kasnije svi su pravomoćno oslobođeni. Ljudi koje je država optužila za terorizam isključeni su iz javnog i političkog života, ostali su bez poslova, Dalmatinska akcija pokopana je akcijom državnih organa. Nitko nikada za to nije odgovarao, a Dalmacija više nikada nije dobila relevantnu političku stranku regionalnog predznaka.

Vaša reakcija na temu