Od danas toplije, u petak sunčano i suho, u subotu jugo

Od danas toplije, u petak sunčano i suho, u subotu jugo

Splićanka Iva Tojčić donosi prognozu za Split, Sinj, Makarsku, Imotski, Brač, Hvar i Vis

Od četvrtka će temperature zraka biti u porastu, pa će jutarnje temperature biti između 10 i 15°C, a maksimalne dnevne temperature između 16 i 19°C. Duž Dalmacije puhat će uglavnom slab jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Bit će većinom suho i pretežno sunčano, no i dalje nestabilno, pa se mogućnost prolaznog pljuska i grmljavine, posebice u unutrašnjosti Dalmacije, ne može se isključiti. Poneki slabi popodnevni pljusak moguć je i na jugu Dalmacije.  

Temperature zraka bit će u porastu i u petak, s najvišim vrijednostima do 20°C. Kraj radnog tjedna donosi smirivanje vremena, pa će duž Dalmacije biti vedro i sunčano, bez oborina. Vjerojatnost za kratkotrajnu popodnevnu grmljavinu i pljusak postojat će samo u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će većinom slabi vjetrovi zapadnih smjerova koji će prema kraju dana i u noći na subotu okrenuti na jugo koje će u subotu biti umjereno do jako.

Uz jugo, u subotu se očekuje i porast vjerojatnosti za oborine. Bit će promjenjivo oblačno, poslijepodne s mjestimičnim prolaznim pljuskovima i grmljavinom, no količine kiše koje će pasti bit će male. Temperature zraka slične onima u petak, tek ponegdje za stupanj toplije.


ZAŠTO BI OVA PROGNOZA TREBALA BITI NAJTOČNIJA?

Ova prognoza nastala je korištenjem ansambala koji su u posljednjih 30-ak godina donijeli značajan napredak u numeričkoj vremenskoj prognozi. Umjesto izrade prognoze jednog, najvjerojatnijeg stanja atmosfere, stvara se skup (ansambl) prognoza koje daju raspon mogućih budućih stanja atmosfere. Ovim pristupom može se odrediti vjerojatnost pojavljivanja određenih vremenskih prilika, što prognostičaru omogućava da svjestan mogućnosti različitih razvoja vremena pruži korisnicima prognozu i mjeru njezine sigurnosti - povjerenje u prognozu izraženu u postotku. Prognozu je izradila Iva Tojčić, apsolventica fizike na splitskom PMF-u koja se na diplomskom studiju usmjerila prema meteorologiji, atmosferskim modelima i fizičkoj oceanografiji.
Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14