Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OD IDEJE DO TRŽIŠTA Kako Studentski poduzetnički projekti mogu pomoći studentima u razvoju uspješnog stratupa?

OD IDEJE DO TRŽIŠTA Kako Studentski poduzetnički projekti mogu pomoći studentima u razvoju uspješnog stratupa?

Cilj ovog projekta je usmjeriti studente u poduzetničke vode

Studentske poduzetničke projekte pokreću Digitalna Dalmacija i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), a namijenjen je svim studentima s idejom za praktičan proizvod ili uslugu, kao i željom da svoju ideju razvijaju u potencijalni proizvod za tržište, uz mentorsku pomoć profesora.

Sudjelovanjem u Studentskim poduzetničkim projektima, studenti će naučiti kritički razmišljati prema svojoj ideji, analizirati tržište te saznati sve o svojim potencijalnim korisnicima.. Pohađat će radionice, edukacije i predavanja i uz to, izraditi vlastiti MVP, odnosno prototip za tržište. SPP nudi priliku povezati se s drugim studentima istih ili sličnih interesa te će se pripremiti za pohađanje sljedeće razvojne stepenice - StartIT startup akademije.

Tri najbolja studentska tima direktno će edukaciju nastaviti u StartIT startup akademiji uz još izdašnije financijske nagrade, značajnije mentoriranje i pripremu proizvoda za tržište. Nakon StartIT akademije, najbolji će imati priliku sudjelovati i u GrowIT programu s fondom od milijun kuna namijenjenom za daljnje financiranje razvoja projekta za značajniji izlazak na tržište.

Drugim riječima, Digitalna Dalmacija nudi vas prati kroz cijeli put od ideje do proizvoda - Studentski poduzetnički projekti prva su stepenica poduzetničke edukacije za studente, na koji se nadovezuju StartIT startup akademija i GrowIT program poticanja IT poduzetništva.

Polaznici Studentskih poduzetničkih projekata imat će podršku mentora u razvoju svog projekta i ideje te njihovo znanje i iskustvo o pokretanju vlastitog biznisa. Poznanstva koja će ostvariti i vještine koje će usvojiti mogu im značajno pomoći u daljnjoj karijeri. Usvojena znanja studenti će moći primijeniti i nakon ove akademije. To se prvenstveno odnosi na učenje prezentacije svog projekta, aktivno slušanje, otvorenog načina razmišljanja, usvajanje komunikacijskih vještina, ali i korištenja svog projekta za diplomski rad.

Osim pomoći svojih mentora - profesora, Digitalna Dalmacija će im osigurati i sudjelovanje mreže mentora, odnosno najboljih poduzetnika u području IT-a i novih tehnologija koji dolaze iz najboljih splitskih tvrtki.

Program će se održavati u predinkubatoru Digitalne Dalmacije, PICS-u, gdje će se provoditi sve radionice i predavanja.

Cilj ovog projekta je usmjeriti studente u poduzetničke vode, pripremajući ih za stvaranje prototipa koji rješava određeni problem i može biti uspješan na globalnom tržištu. Suradnja s fakultetom, stvaranje early stage startupa - sve to vodi ka pozitivnim promjenama koje će obogatiti lokalnu IT scenu. Uz pravilnu podršku mentora i zajednice, timovi mogu pokrenuti uspješne tehnološke tvrtke koje će zapošljavati mnoge te tako postati predvodnice hrvatskog gospodarstva.

Timovi prolaze seriju predavanja i praktičnih vježbi kako bi naučili o osnovama pokretanja poduzeća, 'lean' konceptu, startup mindsetu, internacionalizaciji i skalabilnosti poslovanja te učenjem metoda za validaciju poslovnih ideja. Potom slijedi izrada poslovnih modela, kreiranje USP-a (unique sales propositiona), učenje prezentacijskih i prodajnih vještina, izrada pitch decka i vježbanje pitcha, definiranje MVP-a, priprema za izradu mockupa te priprema za financiranje projekata.

Studentski poduzetnički projekti će se vrednovati, a najbolji će po završetku dobiti novčane nagrade kojima će moći financirati neke početne troškove razvoja svog budućeg projekta.

Na prošlogodišnjim Studentskim poduzetničkim projektima, drugoplasirani su bili Klara Bruna Tomić, Matej Vuko, Marino Jurić i njihov mentor izv. prof. dr. sc. Marjan Sikora s projektom developAAR, koji korištenjem zvuka i tehnologije proširene stvarnosti, obogaćuju doživljaj pojedinih povijesnih prostora. Svoje dojmove podijelila je i članica tima Klara Bruna Tomić koja se s oduševljenjem prisjeća programa.

- Prijava na prošlogodišnje Studentske Poduzetničke Projekte (ex StartIT Student) mom je timu omogućila otvaranje firme u samo devet mjeseci što iz studentske perspektive zvuči nerealno, ali pokazalo se itekako mogućim. Matej, Marino i ja ušli smo na SPP, kao studenti računarstva željni praktičnog rada, i zajedno s našim profesorom Marjanom uplovili u poduzetnički svijet. Digitalna Dalmacija omogućila nam je da se u ugodnoj i opuštenoj atmosferi upoznamo s osnovnim pojmovima koji su preduvjet za razvoj uspješnog startup-a. Tijekom SPP-a inicijalnu ideju prilagođavali smo prema potražnji tržišta i potrebama korisnika, a stručni mentori su nam omogućili i da izbrusimo svoje soft skillove te na što kvalitetniji način predstavimo naš proizvod.

 Osvojivši drugo mjesto na SPP-u, dobili smo novčanu nagradu od 5000 kn i automatski smo osigurali mjesto na StartIT akademiji koju također organizira Digitalna Dalmacija. Tijekom akademije, dodatno smo razrađivali naš proizvod, provodili različite eksperimente i izašli iz comfort zone pričajući uživo s našim korisnicima kako bi iz prve ruke saznali što je njima bitno. U sklopu akademije svoj proizvod smo predstavili stručnjacima iz branše tijekom speed mentoringa što nam je omogućilo da se izravno povežemo s inozemnom konkurentskom firmom s kojom smo trenutno u pregovorima za suradnju. Osvojivši nagradu na akademiji, odlučili smo se prijaviti i na treću stepenicu, a to je GROWIt koji nam je omogućio da još jednom prezentiramo naš proizvod i zaradimo nezanemariv prihod od 50 000 kn.

Odlučili smo osnovati firmu i izaći na tržište s našim proizvodom, a kao financijski oslonac u prvim mjesecima rada poslužit će nam nagrade koje smo osvojili. Nama se SPP pokazao kao pun pogodak, a vjerujem da će i vama ako se prijavite. Put do uspjeha je jako trnovit, ali sudjelovanje na projektima koje je organizirala Digitalna Dalmacija omogućilo nam je da se dobro pripremimo za njega pa je samim tim on postao puno lakši', kazala je.

Vaša reakcija na temu