Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Od neobveznih druženja splitskih genijalaca do DUMP-a: 'Mladima otvaramo vrata poslovnog svijeta'
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Od neobveznih druženja splitskih genijalaca do DUMP-a: 'Mladima otvaramo vrata poslovnog svijeta'

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje udruga u Splitu

DUMP - udruga mladih programera jedna je od brojnih na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

'DUMP - udruga mladih programera svoje početke veže uz 2008., kada se dogodilo nekoliko neobaveznih druženja studenata Fakulteta elektrotehnike strojarstva i brodogradnje te splitske 3. gimnazije MIOC na inicijativu Ivana Mačeka i Ivana Šaškora. Inicijativa se na početku zvala SG - splitski genijalci. Na druženjima su se razmjenjivala znanja iz područja informatičkih tehnologija i programiranja te su tech entuzijasti, uz širenje znanja, odlazili i na brojna natjecanja. 

Kako su druženja postajala sve češća i učestalija, uz sve veću prisutnost mladih, rodila se ideja da se okupljanja formaliziraju i da se svima koji žele naučiti nešto novo o informatičkim tehnologijama i programiranju od vrsnih stručnjaka - pruži za to prilika. Tako je 2010. DUMP i formalno registriran', prisjetili su se njegovi predstavnici.

Danas udrugom upravlja predsjednik Frane Doljanin. Broji 19 aktivnih članova - volontera. Sjedište joj je na FESB-u, gdje i uz čiju pomoć provodi svoje projekte kroz koje besplatno educira mlade.

'DUMP okuplja IT zajednicu, uključujući mlade programere, dizajnere, poduzetnike, marketingaše i pripadnike drugih profesija kako bi je svojim radom i zalaganjem nadopunjavali i kako bi napredovali u znanju u području informacijskih tehnologija. Temelj je udruge suradnja između njenih članova - stručnjaka iz četiri područja; programiranja, dizajna, marketinga i multimedije - koji svojim sugestijama, dakle, doprinose kako rastu i razvoju zajednice tako i samih sebe. 

Iskusniji pomažu mlađima u savladavanju raznih programa i vještina te ih potpomažu savjetima. Oni, pak, tako primjenjuju naučeno na raznim projektima udruge, stalno ih usavršavajući kako bi pomogli budućim novim kolegama.

Uz kvalitetan rad i suradnju među članovima jedan je od važnih ciljeva udruge pružanje mladim, ambicioznim ljudima, ljubiteljima tehnologije priliku za povezivanje s poznatim lokalnim IT firmama u svrhu buduće suradnje, posebice preko DUMP Days konferencije. Ovaj segment rada udruge vrlo je važan za mlade u zajednici - otvara im vrata poslovnog svijeta', naznačili su njeni predstavnici.



O kvaliteti njihova rada svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja s raznih natjecanja. Preko DUMP Days konferencije, ujedno, ostvarili su suradnju s brojnim poznatim IT firmama poput Infobipa, Rimac Technologyja, Photomatha, Ericssona...

Među najvažnije svoje projekte uvrstili su spomenutu DUMP Days konferenciju, DUMP Internship, edukativne cikluse predavanje, IT malonogometni turnir, FESB sustave, SafetyNet...

'DUMP Days dvodnevna je besplatna IT konferencija koja se kontinuirano održava u svibnju, i to već osmu godinu zaredom, u prostorima FESB-a. Svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja pa je tako prošlo izdanje bilo i rekordno - s više od 2000 posjetitelja. Namijenjena je prije svega mladima, studentima i srednjoškolcima.

Konferencija broji više od 30 sponzora koji se predstavljaju na svojim štandovima, pri čemu je fokus na upoznavanju studenata, potrazi za praksom i juniorima. No njen glavni sadržaj čine 14 predavanja i šest radionica iz područja developmenta, dizajna, marketinga i techa, pri čemu su predavači vrhunski stručnjaci iz cijele Hrvatske pa i šire.

Jedan od najpopularnijih sadržaja DUMP Days konferencije su Fly Talks, kratki 'speed-dating', odnosno razgovori za posao na kojima sudionici biraju skupine tvrtki kojima se žele predstaviti i kojima bi pokazali svoj CV. Velik broj studenata upravo je ovako pronašao prakse ili prve poslove u struci a i svi se vesele prilici za razgovor s poslodavcima u opuštenoj atmosferi', naveli su iz organizacije.

Najavili su kako će se ovogodišnje izdanje održati 23. i 24. svibnja. Dumpovci očekuju kako će biti najveće do sada te tvrde kako pripremaju puno novog sadržaja. Više informacija o konferenciji može se pronaći na poveznici



'Bitan je i projekt DUMP Internship, besplatna šestomjesečna praksa iz područja programiranja, dizajna, multimedije i marketinga. Preko njega pronalazimo nove članove. Namijenjen je srednjoškolcima i studentima, odnosno mladima u dobi od 16 do 24 godine, s područja Splita i okolice. Internship je odlična prilika za one koji žele razvijati svoje vještine i stjecati praksu', istaknuli su. 

Navedena dva ujedno su najveći i najznačajniji projekti dumpovaca, no nisu i jedini koje vrijedi spomenuti, počevši od tradicionalnih ciklusa predavanja među kojima je i najstariji 'Škola osnova programiranja'. Ciklusi predavanja od velikog su značaja jer su orijentirani prema široj javnosti i širem spektru dobnih skupina polaznika. Najnoviji se održao u listopadu 2023. pod nazivom 'Osnove Figme'. 

'Uz navedene projekte, udruga radi na povezivanju IT zajednice kroz organiziranja malonogometnog turnira u kojem sudjeluju IT firme. Za praćenje rezultata koristi se aplikacija koju su izradili naši članovi.

Također važno je napomenuti i dugogodišnju suradnju s FESB-om, koji podržava udrugu i njene projekte, posebice u vidu prostora za rad. 

Dumpovci su već počeli pripremu za novi ciklus. Ovoga puta riječ je o predavanju na temu oglašavanja u Meta Ads Manageru. Održat će se početkom ožujka na FESB-u', iznijeli su. 

Uz kontinuirano unaprjeđenje trenutnih projekata, napomenuli su, u planu je proširiti suradnju s drugim splitskim udrugama te s njima raditi na organizaciji zajedničkih događaja. Primjerice, nedavno su članovi sudjelovali u produkciji Cyan festivala vizualne kulture i organizaciji panela na Festivalu tehnologije i poduzetništva.

'Voljeli bismo vidjeti više prostora za mlade, uključujući mjesta za edukaciju i druženje te veću podršku studentskim udrugama u vidu olakšanja njihovog poslovanja, pojednostavljenja birokracijskih procesa', zaključili su odgovorom na upit o njihovim prijedlozima promjena. 

Ova se organizacija financira preko javnih natječaja i sponzorstvima na DUMP Daysima. Dodatne informacije mogu se pronaći na službenoj web-stranici. S predstavnicima se može stupiti u kontakt preko e-mail adrese info@dump.hr te stranica na društvenim mrežama - Instagramu i Facebooku.

Vaša reakcija na temu