Foto: Unsplash Od ponoći vlada 'tišina'

Od ponoći vlada 'tišina'

Evo što se sve ne smije raditi tijekom izborne šutnje

U iduća dva dana zabranjena je bilo kakva promidžba kandidata na svim platformama. Od ponoći pa sve do nedjelje u 19 sati.

Prve procjene rezultata izbora saznat ćemo u nedjelju preko izlaznih anketa, i to odmah nakon zatvaranja birališta.

Što su rekli, rekli su, od ponoći moraju šutjeti. Barem bi tako trebali, upozorenje je iz Državnog izbornog povjerenstva. 

'Nema niti objave rezultata, intervjua, bilo kakvih slika, videoklipova, niti na TV, niti portalima, niti društvenim mrežama. Jedini alat DIP-a je upozorenje', rekao je glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski za RTL.

Sankcija za kršenje izborne šutnje nema, kao što nema ni njezina ukidanja, što je također jedan od prijedloga. 

'Obično je to tako dok je izborni proces, a onda svi oni koji su ovlašteni donijeti izmjene zakona nisu išli u tom smjeru', rekao je Hojski.

Nakon pola mjeseca kampanje, biračima ostaje razmisliti koga izabrati sa 192 liste, između 2669 kandidata. Od čega je 41 posto žena. Svima je cilj domoći se nekog od 151 saborskog mjesta. 

rije službenih rezultata DIP-a oko 23 sata, prve procjene rezultata izbora na RTL-u će gledatelji moći vidjeti u 19 sati i to na temelju izlaznih anketa koje se uzimaju na biračkim mjestima. 

'Nakon što obave svoju građansku dužnost i zaista glasuju na izborima, prilikom izlaska s biračkog mjesta netko od naših anketara će im pristupiti i zamoliti da isto to što su napravili ponove i na našoj glasačkoj kutiji', rekao je direktor medijskih istraživanja u agenciji Ipsos Puls Ante Šalinović.

Pravo glasa ima gotovo 3,860 milijuna hrvatskih birača, na 7000 biračkih mjesta. A na njih 400 u 10 izbornih jedinica, naći će se i kutije. Anketni listić će popuniti nasumce svaki četvrti birač.

'Naši anketari će imati i maske, i dezificijens, anketu će moći ispuniti svojom kemijskom ili našim koje imamo dosta i redovno ih dezinficiramo', objasnio je Šalinović.

Birači imaju nešto još malo vremena do otvaranja birališta kada će moći zaokružiti svoj izbor, donosi RTL.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69312, "");
Pregledaj komentare