Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Brboleža Odgođeno suđenje Ivanu Božiću koji je drogiran udario policajca autom pa pobjegao, u petak promijenio branitelja

Odgođeno suđenje Ivanu Božiću koji je drogiran udario policajca autom pa pobjegao, u petak promijenio branitelja

Tereti ga se za pokušaj teškog ubojstva

Na Županijskom sudu u Splitu danas je trebalo započeti suđenje 30-godišnjem Solinjaninu Ivanu Božiću, optuženom za kazneno djelo teškog ubojstva u pokušaju, no, iako je pred sutkinju Teu Budimlić doveden iz splitskog zatvora, rasprava je odgođena za sredinu listopada, i to zbog promjene branitelja. Razriješena je, naime, braniteljica Ivanka Šamija koja mu je dodijeljena po službenoj dužnosti nakon što je otkazao Vinku Gulišiji jer je u petak, 1. rujna, optuženi angažirao odvjetnika Vinka Ljubičića koji je pak za danas u isto vrijeme već imao zakazanu raspravu u drugom slučaju.

Božića, koji je upravljao tuđim Golfom, u Ulici Domovinskog rata u Splitu u studenom prošle godine malo prije 1 sat, uočio je tada 20-godišnji policijski vježbenik Postaje prometne policije Split. Uvidio je kako krivuda pa ga pokušao zaustaviti. Okrivljeni se oglušio na zapovijed da se zaustavi pa je policajca, prema optužnici, s nakanom da ga usmrti, bez smanjivanja brzine kretanja procijenjene na 65 km/h, udario prednjim dijelom vozila i odbacio na policijski kombi. Oštećeni je zadobio teške tjelesne ozljede, bio je i u životnoj opasnosti. 

S ugašenim svjetlima optuženi je nastavio vožnju u smjeru Solina, u Klisu je izgubio kontrolu i sletio van kolnika. Dva je dana potom bio u bijegu, a u konačnici je pronađen u kući u Solinu dok je s društvom gledao utakmicu. Nakon što je uhićen, u organizmu su mu pronađeni tragovi THC-a, Diazepama i kokaina.

Istragom se utvrdilo kako je automobil dobio tjedan dana prije nesreće kako bi popravio neka sitnija oštećenja na karoseriji. Na kraju ga je totalno oštetio. Vlasnik ga je, kako tvrdi, na dan nesreće pronašao u kafiću te ga upozorio da je istekla registracija i da ne smije voziti. Pritom, istaknimo, Božić nikada nije položio vozački ispit. 

Okrivljeni je negirao djelo. Smatra da se optužnica temelji na nezakonitim dokazima. 

Psihijatrica je kod njega utvrdila potpunu disfunkcionalnost na radnom, obiteljskom i socijalnom planu. Više od 10 godina konzumira marihuanu, a sklon je i zlouporabi kokaina. 

Inače, stari je znanac policije. U trenutku ovog kaznenog djela aktivno mu je bilo nekoliko kaznenih postupaka na Općinskom sudu za krađe. Nešto ranije na Prekršajnom sudu je osuđen zbog bijega policiji kroz crveno svjetlo na semaforu. U Splitu je 2018. osuđen zbog oštećenja tuđe stvari, a u Šibeniku 2020. zbog teške krađe. U oba slučaja izrečena mu je uvjetna kazna od šest mjeseci zatvora s rokom provjeravanja od dvije godine. Na Općinskom prekršajnom sudu u Splitu dva puta je kažnjen zbog droge, a jednom i zbog remećenja reda i mira.

Vaša reakcija na temu